Fullsatt salong och starka känslor när Sameblod visades i Johannesburg

kl. av | Taggar: , , , ,
samiblood poster
Sameblod Samiblood av Amanda Kernell

Gästblogg av ambassadens praktikant, Olle Ingvarsson:

För andra året i rad arrangerade Sveriges ambassad, tillsammans med de nordiska kollegorna, den nordiska filmfestivalen Nordic Noir Film Festival. Under en dryg vecka kunde publiken njuta av en rad nordiska filmer på den charmiga independentbiografen Bioscope, belägen mitt i det unga och kreativa området Maboneng i central Johannesburg. De svenska bidragen i form av Amanda Kernells Sameblod och Peter Grönlunds Tjuvheder drog båda stor publik och väckte starka känslor bland publiken. Tack vare symboliska biljettpriser gjordes filmerna lättillgängliga för en bredare publik och den till bristningsgränsen fullsatta salongen vid Sameblods visning var ett kvitto på en lyckad tillställning.

En recension som hyllade och analyserade filmen ur ett Sydafrikanskt perspektiv på en av de större radiokanalerna bidrog också till filmens genomslag.

Filmvisning och panelsamtal

Visningen av Sameblod var ett led i processen att skapa dialog kring minoriters gemensamma erfarenhet och möjligheter att stärka sin identitet och kultur genom film. Efter filmvisningen arrangerade ambassaden därför en diskussion med Åsa Simma och Nadine Cloete som modererades av Katarina Hedrén, skribent och bosatt i Johannesburg.

Åsa Simma är teaterchef för Giron Sámi Teáther i Kiruna och var delaktig i produktionen av Sameblod. Hon har med sin bakgrund som regissör, skådespelare och jojkare ett långt engagemang för att stärka samisk identitet, språk och kulturkompetens.

sydafrika 2 230
Samtal med Åsa Simma, Nadine Cloete, lett av Katarina Hedrén

Nadine Cloete är en sydafrikansk regissör och producent som gjort filmerna Miseducation (2012) och senast Action Kommandante (2016) med vilken hon 2016 besökte Sverige. Cloete kommer från den sydafrikanska minoritetsbefolkningen Khoi som genom århundradena förtryckts och förslavats, och vars identitet och kultur närmast utrotats. Diskussionen handlade därför om de gemensamma erfarenheter och utmaningar som möter och förenar Khoi-folket och samerna.

Publikens entusiasm och starka reaktioner efter filmen visade hur specifika erfarenheter har en global relevans och en förmåga att skapa förståelse och dialog mellan människor och över geografiska och kulturella gränser. Som en ung man I publiken uttryckte det efter att ha sett Sameblod: “This film speaks directly to the heart of the South African people”.

Makten över historieskrivningen

Mot bakgrund av samernas erfarenheter av förnekande, förmyndigande och förminskning av den egna kulturen och identiteten, betonade Åsa Simma vikten av ta makten över sitt eget narrativ. Hon poängterade att det erkännande som Sameblod har fått både nationellt och internationellt innebär en stor seger för samerna vars långa kamp äntligen bär frukt.

Genom att uppmärksamma samernas erfarenheter i en sydafrikansk kontext skapas möjligheter till ett viktigt erfarenhetsutbyte och en dialog om hur kulturen kan vara vägen framåt för att stärka utsatta gruppers identitet, språk och historieskrivning.

nodic noir SAMI BLOOD
Nordisk Filmfestival i Johannesburg

Att skapa forum för dialog om hur ett icke-diskriminerande, mångkulturellt och tillitsfullt samhälle kan byggas är av högsta relevans i Sydafrika som präglas av stora spänningar mellan olika etniska grupper och en svag mellanmänsklig tillit. Med tanke på historieskrivningens roll i det moderna sydafrikanska nationsbygget finns det därför goda skäl att fortsätta driva liknande projekt som syftar kan bidra till ett diversifierat och inkluderande samhälle där kulturutbyten och samarbeten spelar en stor roll.

Tack vare det stora intresse som filmen väckt, kommer den nu att visas under en vecka i Johannesburg, samt vid ett antal enskilda tillfällen i Pretoria och regionalt samt återkommer vid ytterligare tillfällen under våren 2018.

 

Länk till recensionen:

https://omny.fm/shows/weekend-breakfast-with-phemelo-motene/playlists/podcast/embed

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.