Grosses Treffen – stort möte i Berlin

kl. av | Taggar:

I de nordiska ambassadernas gemensamma utställningslokal i Felleshus möttes förra helgen nordiska konstnärer och gallerier från Berlin, men också kuratorer från konstfestivaler.

Det var den danska kuratorn Solvej Helweg Ovesson som för knappt ett år sedan presenterade idéen om ett stort möte mellan aktörer och utövare här i Berlin. Alla de nordiska ambassaderna tyckte idéen var lysande och nu har den blivit verklighet. Över 300 konstnärer hörsammade vårt upprop. En jury som bestod av Carson Chan (kurator för biennal of the Americas), Kristoffer Gansing (Kurator Transmediale festival) och Solvej Helweg Oveson valde sedan ut 56 av dessa.

Jag kommer dit på eftermiddagen och det råder en enorm aktivitet. Vid 20 bord på vår öppna utställningsyta sitter människor och samtalar om konst. Den första jag talar med är Hanna Ljung som står med sin portofolie och väntar på att få träffa Chan Carson från “Program”. Hon är en av de 56 som juryn valt ut. Hon har varit här sedan tidigt på morgonen. Det här blir hennes sista samtal.

Det har varit en helt fantastisk dag. Jag har visat min konst och samtalat med gallerister. Med kunniga människor. Visserligen kort. Men ändå.

Jag går vidare och de svenska, norska, finska, danska och isländska konstnärerna instämmer. Det har varit en öppen och välkomnande stämning hela dagen. Konsten har fått ta plats helt på sina egna villkor. På kvällen har vi en mottagning. Det strömmar in folk…

Nästa år gör vi det igen förhoppningsvis! Nu håller vi tummarna för att det ger resultat med fler utställningar av nordiska konstnärer i Berlin. Galleri Weekend står på tur.

Den moderna konsten ångar i Berlin! Jag njuter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.