Hela Berlins matutbud samlat i en saluhall

kl. av | Taggar: , , ,
Foto: Hilda Wenander
Foto: Hilda Wenander

Den över hundra år gamla saluhallen välkomnar en med öppna armar när man kliver in i trängseln till Street Food Thursday bland matdofter, stämningsfulla ljusslingor, utställda långbord och såklart mat och dryck från världens alla hörn.

Under 1800-talet byggdes sammanlagt 14 saluhallar i Berlin. Idag kallas de historiska saluhallar – Die historischen Markthallen – men endast ett fåtal finns kvar. En av dem är Markthalle IX på Eisenbahnstraße i Kreuzberg. Efter andra världskriget följde år av minskande kundkrets och intresse för saluhallen. Men för några år sedan förnyades konceptet och hallen återinvigdes 2009, exakt 120 år efter första invigningen. Idag är Markthalle IX en omtyckt mötesplats för hela kvarteret och även för många andra Berlinbor. Under hela veckan inhyser hallen ett café och en matservering, öppna för lunch och fika. På helgerna är den öppen med marknad och olika stånd med regionalt utbud av livsmedel. Och på torsdagskvällar då är det Street Food Thursday som gäller. Då samlas kvarterets invånare i alla åldrar i den historiska hallen över en bit enkel mat.

Fokus ligger på Street Food – enkel, billig mat som man inte behöver sitta vid ett bord för att äta. För precis som på stadens gator finns här mat från världens alla hörn: koreansk kimchi, fyllda risottobollar, bananrätter med jordnötssås från västra Afrika, burgare från Latinamerika, pulled pork, turkisk mezetallrik och tysk sauerkraut med äpple, bara för att nämna några. Även andra (framförallt regionala) produkter som ost, korv, vin, bröd och bakverk erbjuds. Det är som att hela Berlins matutbud är samlat på en plats och det är bara att hugga in. Om det är något som fattas så skulle det i så fall vara en nordisk delikatess. Det är kanske något att hoppas på för framtiden?

One response to “Hela Berlins matutbud samlat i en saluhall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.