“Historiskt” möte mellan två parallella kulturråd i Bryssel

kl. av |
Nytt och gammalt på samma bild. David Ek till vänster och Mikael Schultz till höger. Foto: Mikael Schultz

Efter fyra år på plats i Bryssel “mellan terrorattacker och pandemi” vill jag tacka för mig och samtidigt välkomna och introducera min efterträdare David Ek.

Det “historiska” i rubriken bör man ta med en rejäl nypa salt. Det handlar om att det för oss veterligen är första gången i bytet mellan kulturråd i Bryssel som den utgående respektive inkommande båda har ett formellt förordnande på plats. Normalt är att tjänsterna landar sömlöst före och efter varandra. Men i dagarna har vi haft gemensamt “kulturrådsmöte” i syfte att tillse en ändamålsenlig överlämning. Trevligt och intressant blev det och jag är säker på att David kommer få det minst lika spännande och roligt att verka som Kulturdepartementets utsända här i Bryssel.

David kom i dagarna till Bryssel men är inte någon novis i EU- och internationella sammanhang. Han har under de senaste åren arbetat med sådana frågor på Kulturdepartementet i Stockholm och är väl rustad inför kommande slutförhandlingar av sektorprogrammet Kreativa Europa nu när EU:s långtidsbudget i princip är på plats. Den närmaste tiden blir det mycket utbyte om återhämtningsfrågor i kölvattnet av coronapandemin, men också det mer ordinarie arbetet som under det tyska ordförandeskapshalvåret handlar om jämställdhet på kulturområdet och vikten av mediepluralism.

Vad mig anbelangar kommer ni att återfinna mig på Sveriges delegation för OECD och Unesco i Paris från och med den 1 september.

One response to ““Historiskt” möte mellan två parallella kulturråd i Bryssel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *