Hjälp oss sprida vänskapsvirus 2021! SI Paris satsar på ”Amitié” hela året

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,
Illustration Stina Wirsén, layout Pompe Hedengren

Svenska institutet i Paris fyller 50 år och satsar hela 2021 på temat vänskap: Amitié! Självklart utifrån vänskapen mellan Sverige och Frankrike, men också begreppet vänskap i sig, samt vänskap som korsar generationer och konstnärliga uttryck. 

Det gångna året har fått oss att inse vad som är viktigt och hur mycket levande kultur och vänner betyder. Länder och människor har slutit sig under ett stort gemensamt hot. Samverkan har inte varit självklar och vänskapen kan inte tas för given. 

Vi behöver varandra, även om vi måste ställa in oss på fortsatt digital samvaro de närmaste månaderna. Inlärningskurvan har varit rekordsnabb det här året. Särskilt tacksamma och imponerade kan vi vara över hur alla konstnärer, artister och kreativa yrkesutövare ständigt uppfinner nya vägar för att uttrycka sig och nå sin publik. Men snart behöver vi ses IRL också.

Ett jubileum är en bra utgångspunkt för att fundera på varifrån man kommer, var man står och var man är på väg. Upplägget för SI Paris jubileumsår är uppdelat i tre faser. En första, mestadels digital, med historiska tillbakablickar och reflekterande över begreppen vänskap och existens. Mot sommaren och tidig höst ägnar vi oss åt olika vänskapsmanifestationer, för att mot slutet av året rikta blicken framåt med barn och unga i en kick-off för framtiden. 

Vi planerar för ett rikt utbud inom alla konstarter i samarbete med svenska och franska partners. Bland de större utställningarna kan nämnas den första av Karl Dunér (som just nu visar utställningen ”Öar”på Waldemarsudde), med franska kopplingar i möten mellan konst, lyrik och teater. Till sommaren kommer ett tiotal nära vänner och manifesterar kärleken till Paris och varandra ”Les Amis Suédois”, där vi bland annat får uppleva verk av Jonas Bohlin, Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström, Martin Wickström, Lena Endré, Lars Norén med flera. Höstens utställning, Playgrounds, av författaren Sara Stridsberg och parisbaserade illustratören Beatrice Alemagna gör vi i samverkan med Wanås Konst med inriktning på barn. Däremellan flera design-, konst-, foto-, konsthantverks-, film- och musik-program. Mycket musik när vi jubilerar! Vi lägger också upp historiska datum och miniintervjuer med nyckelpersoner kontinuerligt under året. Följ oss på hemsidan, facebook och instagram.

Karl Dunér, mekaniska dockor 2020, foto: Lars Engelhardt

Ett centralt konstnärligt projekt blir jubileumsboken ”Amitié”. Här finns en oskriven berättelse. Det finns idag nämligen inget samlat om SI Paris 50-åriga verksamhet. Vi har bjudit in ett redaktionsteam med journalisten Bo Madestrand, illustratören Stina Wirsén och grafiske formgivaren Pompe Hedengren, för att skapa en tillgänglig och rikt illustrerad berättelse om huset, människorna och händelserna under femtio år för läsare i Sverige och Frankrike.

Samtidigt som vi här på plats i Paris laddat inför vårt efterlängtade vänskapsår, fick vi just beskedet att nedstängningen av kulturinstitutionerna förlängs. Vi som hoppats få öppna försiktigt den 7 januari. Nu får vi vänta ytterligare en tid, faran är långt ifrån över. Det är sorgligt att uppleva vårt fantastiska kulturhus helt nedstängt. Bara det att Sverige har en kulturell mötesplats, ett franskt gammalt stadspalats från 1500-talet, mitt trendiga Marais-distriktet, är något unikt att vara stolt över. Själv har jag privilegiet att bo här i huset och  påminns därför varje dag om hur tomt det ekar i salar, gästbostäder, kontor, trädgård och i det annars så livliga svenska caféet. 

Desto större anledning att ta tag i vänskapsbanden igen. Det gäller att stärka brofästen och skapa nya flöden. Den 20 januari 1971 slog Centre Culturel Suédois upp sina dörrar för första gången och bjöd publiken på utställningar om nya tendenser inom svensk textilkonst, film, urbanism i Stockholm och naturskydd. Högaktuellt än i dag. Vi markerar dagen med en zoom-fest för trogna vänner. Varmt välkomna till Paris och fira med oss! Initialt digitalt och senare tillsammans på plats.

Inbjudningsbrev till öppningen av Centre Cultural Suédois öppning 20 januari 1971

One response to “Hjälp oss sprida vänskapsvirus 2021! SI Paris satsar på ”Amitié” hela året

  1. Hej!
    Jag har nyligen delvis flyttat till Paris. Ställer ut på Svenska klubben i oktober 2021. Jag bor i Marais där jag har atelje hemma.
    Letar efter ett litet extra rum att måla i…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *