Högaktuell debatt om pressfrihet i London

kl. av | Taggar: , , , , , , ,
Ambassadör Torbjörn Sohlström, Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, professor Charlie Beckett, London School of Economics, Fraser Nelson, The Spectator, David Aaronovitch, journalist, statssekreterare Helene Öberg och Helen Boaden, tidigare BBC-chef.

Tystas människor tystas demokratin, lyder en av den svenska regeringens deviser. Det är ett ämne vi kulturråd gärna lyfter fram och för dialog om i våra stationeringsländer. Ambassaden i London gjorde det senast i fredags, då vi arrangerade seminariet ”Defending Media Freedom” på ambassadör Torbjörn Sohlströms residens. 

Frågor kring pressfrihet debatteras just nu livligt både i Storbritannien och i Sverige, och det finns många jämförelser att göra mellan länderna. Från Sverige kom Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind, och Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, för att ge svenska perspektiv på frågorna. Helene Öberg inledningstalade om vikten av demokrati, press- och yttrandefrihet och vad den svenska regeringen har för strategier för att skydda och stärka det fria ordet.

Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Cilla Benkö, som länge har varit djupt engagerad i pressfrihetsfrågor både i Sverige och internationellt, var evenemangets keynote speaker. Hon slog an tonen för debatten genom att beskriva den rådande situationen i Europa och världen, där land efter land faller på internationella pressfrihetsindex, där public service-mediers oberoende begränsas, hot och hat mot journalister ökar och där det blivit allt vanligare att attackera och ifrågasätta journalistiken. Detta leder till att viktiga röster begränsas och tystnar, vilket i förlängningen får mycket allvarliga konsekvenser, menade Benkö.

Keynote av Cilla Benkö.

Den följande paneldiskussionen modererades av journalisten och författaren David Aaronovitch och kom till stor del att handla om public service-mediers betydelse och framtid. Diskussionen är högaktuell här, i ljuset av den pågående debatten kring finansieringen av BBC. Paneldeltagarna Helen Boaden (tidigare chef för BBC News och BBC Radio), Charlie Beckett (professsor i medie- och kommunikationsvetenskap vid London School of Economics), Fraser Nelson (chefredaktör för det politiska veckomagasinet The Spectator) och Cilla Benkö gav olika perspektiv på frågeställningarna. Publiken, som bestod av journalister och företrädare för brittiska mediebolag och pressfrihetsorganisationer, ställde ytterligare frågor och bidrog till att det blev en högintressant eftermiddag i pressfrihetens tecken.

Statssekreterare Helene Öberg hann i sällskap med Tomas Lindman från kulturdepartementet även med flera möten under sin heldag i London, bland annat med det brittiska kulturdepartementet (Department for Digital, Culture, Media and Sport) och Arts Council England. Dagen avslutades med en middag på det svenska residenset tillsammans med övriga talare och paneldeltagare från eftermiddagens pressfrihetsevenemang.

Tomas Lindman och Helene Öberg utanför Sveriges ambassad i London. Foton: Pia Lundberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *