House of Sweden invigde sitt temaår: Safe & Sound

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , ,
Svenska dansaren och koreografen Mersiha Mesihovic ackompanjerad av Visnja Krzic och Morana Mesic. Utdrag ur "BOSNINANBORN - she is a refugee star!"
Svenska dansaren och koreografen Mersiha Mesihovic ackompanjerad av Visnja Krzic och Morana Mesic. Utdrag ur “BOSNINANBORN – she is a refugee star!”

Av gästbloggare Frida Garvill, praktikant på Sveriges Ambassad i Washington, DC

Den 15 mars bjöd Sveriges Ambassad i Washington DC in till en invigning av årets temaprogram ”Safe & Sound”. House of Sweden var fyllt av människor, musik, mat – och svenska värderingar.

Sverige är en icke-permanent medlem i Förenta Nationernas Säkerhetsråd under 2017-2018. Säkerhet står därför på agendan under året, och också under invigningen. I samband med detta firade också Sverige och USA tio års samarbete i och med ”Agreement on Cooperation for Homeland Security Matters”. Säkerhet står alltså på agendan under året, och likaså under invigningen. Säkerhet i form av öppen handel, jämställdhet, miljö och hållbarhet i fokus.

Sveriges minister för barn, äldre och jämställdhet, Åsa Regnér, talade om jämställdhet för alla. Hon berättade att hon blivit väldigt rörd av de utställningar gällande migration som finns i huset.

Åsa Regnér och Ambassadör Björn Lyrvall
Åsa Regnér och Ambassadör Björn Lyrvall

En av dessa utställningar, ”Stories of Migration –Sweden beyond the Headlines”, är sammansatt av Svenska institutet. Utställningen består av en blandning texter, videos och konst som berättar historier om civilt engagemang i Sverige. Den behandlar flyktingkrisen, integration, historia och sociala medier.

En trappa ned går fotoutställningen av svenska Magnus Wennman ”Where the Children Sleep” att finna. Denna utställning porträtterar flyktingbarn i Europa och Mellanöstern, och platserna där deras liv på flykt tvingar dem att sova. Utställningen sker i samarbete med UNHCR och Fotografiska museet i Stockholm. Journalisten Carina Bergfeldt, numera korrespondent för SVT i USA, berättade om barnen i utställningen, som hon mött och intervjuat i sin tidigare roll som journalist på Aftonbladet. Läs mer om utställningen här:

Där barnen sover

Omgiven av dessa hjärtskärande bilder, framträdde den svenska dansaren och koreografen Mersiha Mesihovic med ett kraftfullt nummer. Mesihovic och hennes familj tog den sista bussen ut ur den krigshärjade staden Mostar i Bosnien. Hennes framträdande skildrade denna resa, som fortsatte när de anlände som flyktingar i Sverige.

Mersiha Mesihovic
Mersiha Mesihovic

Ambassadör Björn Lyrvall poängterade att historiskt sett har folk emigrerat från Sverige, för att fly svält och fattigdom. Många av dessa emigranter flydde över Atlanten, till Amerika. Just detta lyfte sopransångerskan Emily Samson Tepes framträdande. Samson Tepe utnämndes till årets Svensk-Amerikan 2015 och hennes förfäder emigrerade till USA från Sverige år 1641. Sångerskans framträdande belyste de historiska relationerna mellan USA och Sverige, som bäddades in i kvällens tema; Ambassadör Lyrvall talade om de historiska relationerna mellan USA och Sverige, och om det ömsesidiga intresset som finns för att bibehålla och fördjupa ett partnerskap som främjar säkerhet och trygghet. Robert Griffin, från Department of Homeland Security, närvarade och talade också under kvällen.

I det varma skenet från alla de lyktor som dekorerade House of Sweden kunde gäster njuta av vegetarisk mat, hanterad och producerad med omtanke för klimatet. Det är detta som kvällen handlade om: säkerhet för alla. Invigningen bjöd på betydelsefull dialog och en omfamnande miljö, allt genomsyrat av temat och känslan av ”Safe & Sound.” Det var en trygg plats, det var ett hus fullt av Sverige. Fler bilder finns på: https://www.flickr.com/photos/embassyofswedenwashingtondc/albums/72157678115533423/with/33435409876/
House of Sweden och utställningarna är öppet för allmänheten under helgerna, och möter ca 300-400 besökare varje helg. Under våren har vi också skapat ett antal fördjupande programpunkter kring migrationstemat – tex en serie filmer:

Trevligt Folk, Pimplare från Syrien och Flickan som räddade mitt liv, i samarbete med Svenska Institutet.

FILM-SERIES-Sweden-on-the-Screen—Migration-Theme-sys

Se också Fridas Garvills film som hon skapat för temaåret:

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.