Icons, Catwalk och tema inkludering

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Den 7 april invigde ambassaden i Berlin utställningen Ikoner eller Icons som den fick heta i Tyskland. Utställningen är producerad av Glada Hudik-teatern i samarbete med Fotografiska Stockholm och visar 21 porträtt av ikoniska karaktärer såsom Jeanne D’arc, Barbie, superhjälte, drottning och rebell. Bilderna visar universella drömmar och en önskan om att vara en del av populärkulturen, konsten eller samhället. De ikoniska karaktärerna gestaltas av modeller som alla har Downs syndrom – människor som sällan får synas i konsten och kulturen. Målet med utställningen är att synliggöra dessa människor som en naturlig del av vårt samhälle. Utställningen kommer att visas i de Nordiska ambassadernas Felleshus till och med den 26 juni.

Bilden visar utställningslokalen i Felleshus med fotona från utställningen Icons på väggarna.
Delar av utställningen Icons i Felleshuset.
Bild från invigningen av utställningen Icons. Bilden visar en fullsatt lokal med sittande publik och människor som står runt om. Ovanför scenen längst fram hänger en rosa neonskylt med texten Icons.
Invigningen av utställningen Icons 7 april.

Vi valde att visa utställningen för att bilderna håller hög konstnärlig kvalitet samtidigt som den är intressant ur ett värderingsfrämjande perspektiv. Porträtten i Icons är tagna av den etablerade fotografen Emma Svensson. Hon har samarbetat med maskörerna Helena Andersson och Linda Sandberg samt Glada Hudik-teaterns verksamhetsledare Pär Johansson.

Foto av en prima ballerina med utsträcka armar i en vit svandunsklänning. Bredvid fotot står modellen Ida Johansson i svart kavaj.
Ida Johansson framför porträttet där hon gestaltar en prima ballerina.

Med på vernissagen var Ida Johansson som är en av modellerna i utställningen Icons. I utställningen gestaltar hon en prima ballerina eftersom hon älskar att dansa. Tillsammans med ambassadör Per Thöresson klippte hon bandet och invigde utställningen.

Ida Johansson i svart kavaj och med uppsatt hår klipper det rosa sidenbandet tillsammans med Per Thöresson. Han är klädd i mörk kostym och vinröd slips.
Ida Johansson från Glada Hudik och ambassadör Per Thöresson klipper bandet och inviger utställningen Icons den 7 april.

Ida Johansson och Pär Johansson samtalade sedan med Dr. Gisela Höhne-de Vrij som grundat RambaZamba Theater i Berlin, som också arbetar med aktörer med funktionsvariation. Det blev ett levande samtal med mycket humor och värme om att alla människor har drömmar och kan utvecklas.

Fyra mörkt klädda personer sitter på en scen. Tolken Hanna Robertz gestikulerar med handen när hon översätter. Pär Johansson håller i en mikrofon.
Samtal kring rätten att få finnas och synas med Dr. Gisela Höhne-de Vrij, ambassadens kulturhandläggare Hanna Robertz som tolkade samtalet mellan svenska och tyska, Ida Johansson och Pär Johansson från Glada Hudik.

För musikalisk inramning stod den svenske skådespelaren och sångaren Lindy Larsson som bland annat framförde den romska nationalsången Gelem gelem tillsammans med sin kollega Riah Knight. Både Lindy och Riah tillhör ensemblen på Maxim-Gorki-Theater där de bland annat medverkar i föreställningen Roma Armee.

Riah i långt blont hår och svart klänning sjunger tillsammans med Lindy i en grön blommig och rutig kostym.
Riah Knight och Lindy Larsson sjunger under invigningen av Icons.

I foajén till Felleshuset invigde vi samtidigt Svenska Institutets utställning Images that change the world som handlar om normkritik.

Den 12 april visade vi filmen Catwalk som en del av vår filmserie Svenska filmer i Felleshuset. Catwalk handlar om när aktörerna från Glada Hudik medverkade i en modevisning under New York Fashion Week.

Fem personer som medverkar i Catwalk: Alexander står upp klädd i silverkostym, Emma sitter på en soffa iklädd en rosa tyllklänning, framför henne sitter Ida i en vit tyllklänning och lockat hår. Bredvid Emma sitter Kitty med lång mörkt hår och en ljust aprikos tyllklänning, bredvid henne sitter Nicklas i silverkostym. Bakom dem hänger ytterligare paljettklänningar.
Ensemblen i filmen Catwalk: Alexander Rådlund, Emma Örtlund, Ida Johansson, Kitty Jonsson och Nicklas Hillberg. Foto: Glada Hudik

När eftertexterna till filmen rullade kom modellen Emma Örtlund, som har huvudrollen i Catwalk, in som överraskningsgäst till rungande applåder. Hon och Glada Hudiks verksamhetsledare Pär Johansson samtalade med ambassadens kulturhandläggare Grit Thunemann om hur det är att bli sedd och känd när man tidigare varit ensam och annorlunda. Filmvisningen och samtalet skedde i samarbete med Svenska Institutet.

Grit står upp klädd i rosa med flerfärgad scarf, Emma sitter i en fåtölj i jeanskostym, bredvid sitter Pär som är svartklädd.
När eftertexterna till filmen Catwalk rullade kom Emma Örtlund in som överraskningsgäst! På bilden syns ambassadens kulturhandläggare Grit Thunemann, som modererade och tolkade samtalet, Emma Örtlund & Pär Johansson från Glada Hudik samt en dokumentärfilmare.

Båda evenemangen blev en succé med mycket värme och engagerade gäster som länge efteråt stod och samtalade med de medverkande och oss. Under hela våren arbetar vi med temat inkludering. Vi kommer också att göra ett ramprogram med workshops med Cirkus Sonnenstich, samtal om hur människor med funktionsvariationer synliggörs i medier och erfarenhetsutbyte med tyska organisationer och myndigheter.

Nina Katarina Karlsson, Kulturråd Berlin

Icons-knappar med Ida klädd som prima ballerina och texten Icons i rosa framför.
Knappar med Ida Johansson från Icons.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.