Imagine – barnkulturfestival med spets och bredd

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

Den andra månaden av Nordic Matters, Southbank Centres tolv månader långa nordiska kulturfestival närmar sig sitt slut. Höjdpunkten på februari månads program var den årliga barnkulturfestivalen Imagine, som varje år lockar tusentals barn till mängder av aktiviteter på och runt Royal Festival Hall. Givetvis präglades festivalen av det nordiska temat, med en mängd aktiviteter från hela Norden.

Bland höjdpunkterna kan nämnas Swedish Baby Rave, ett koncept som tidigare genomförts med stor framgång under Sounds of Stockholm: två svenska DJ:s, glowsticks, ljusshow – och dansmusik med barnvänlig ljudvolym. Jazzgruppen Oddjob spelade sin Grammisbelönade skiva ”Jazzoo” inför entusiastiska barn och vuxna, och Teater Pero besökte Southbank med sin bejublade föreställning ”Astons stenar”, som spelats framgångsrikt över hela världen. Brittiske författaren Neil Gaiman berättade om sin nya bok om nordisk mytologi för ett fullsatt Royal Festival Hall, och det bjöds på föreställningar av danska Gruppe 38 och norska Safarium och lekskulpturer av danska konstnären Seimi Nørregaard med mycket mer.

Jazzoo i Royal Festival Hall
Jazzoo i the Ballroom på Royal Festival Hall

Ambassaden har också, tillsammans med Svenska institutet, Kulturhuset/Stadsteatern och Southbanks Poetry Library, skapat ett nordiskt ”Room for Children” – ett bibliotek/läshörna baserat på Rum för Barn i Stockholm, fyllt med barnböcker från de nordiska länderna (på engelska och på originalspråk). Biblioteket kommer att finnas kvar på Southbank Centre hela 2017, och har under de första veckorna det varit öppet lockat till sig hundratals besökare. En av dessa var prinsessan Madeleine, som besökte Room for Children vid presslanseringen:

Prinsessan Madeleine tillsammans med Helena Gomér från Kulturhuset/Stadsteatern och barn i Room for Children
Prinsessan Madeleine tillsammans med barn i Room for Children

Imagine pågår under en dryg vecka då skolorna i London har sportlov. Det fungerar som en mötesplats med låga trösklar – det finns hela tiden något att se eller göra för barn i alla åldrar. En stor del av aktiviteterna är gratis, vilket också bidrar till möjligheten att upptäcka något nytt och oväntat. Southbank Centre bekräftar att både invigningshelgen och Imagine – de två stora aktiviteterna med nordiskt fokus under året hittills – har lockat en ovanligt stor, och delvis ny publik till centret. Det bådar gott inför nästa månad, då det är dags för Women of the World – Southbanks årliga festival för att fira de framgångar och diskutera de utmaningar som kvarstår för kvinnors och flickors rättigheter, och där erfarenheter från de nordiska länderna kommer ges stort utrymme.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.