Innovationsutställning på svenska ambassaden i Berlin

kl. av |

Blogg 7

Svensk utställning i Berlin

Herr  Ranga Yogeschwar inleder vårt seminarium om Innovationer som vi håller i vårt gemensamma Nordiska Hus här i Berlin. Han leder populärvetenskapligt program på Tv och kallas skämtsamt ”Herr Teknik ”.Svenska Institutets utställning Svenska Innovationer har  just öppnats  . – Sverige som ett land av innovationer  försöker svenska regeringen sälja in över världen . Vi är inte ensamma om att vilja ta den platsen. Tyskland vill berätta samma historia.

-Hur skapas en kultur  av innovationer frågar Herr Yogeschwar oss retoriskt och svarar sedan själv.

– Kanske genom er  förmåga att handskas med snö eller att det på toaletten för män här i huset finns en bänk för blöjbytning. Klart är att ni svenskar ofta tänker utanför ramarna . Teknik /affärer  är enligt vår cliché   en man i slips. – Sedan presenterar han den svenska näringsministern,Annie Lööf  som personifierar allt det innovativa som Sverige bjuder på som Herr Yogeschwar skämtsamt säger .

–  Berlin som center för innovationer i världen. 700 svenska företag är etablerade i Tyskland . Här i Berlin samlas innovationer på grund av det kulturella klimatet, säger Annie Lööf bla. och avslutar med att citera Ingvar Kamprad;

–          De flesta sakerna i världen är ännu inte gjorda, vilken vacker framtid!

Själv gråter jag inombords för att vi aldrig i Sverige förstår hur viktig konsten är för det sk Innovativa klimatet. Det gör man här, särskilt i Berlin men även runt om i Tyskland.

När jag senare samtalar med Herr Yogeschwar kan han mycket om svensk konst,litteraur och musik så som så många tyskar.

– Ni måste vara stolt att representera ett så starkt kulturland , mina grannar kommer från Sverige och de är konstnärer båda två, säger han- Kanske det är det som gör norden så speciell då ni på grund av att ni är så små länder alltid måste söka er ut. Vilket ger er nya perspektiv.

Kanske det men själv tror jag mer på kylan och vår långa tradition av amatörkultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.