Internationell lansering i London av Ingmar Bergman-jubiléet 2018

kl. av | Taggar: , ,

Nu var det äntligen dags för den internationella lanseringen av 2018 års 100-års jubileum av regissören, författaren och filmaren Ingmar Bergmans födelse, som nyligen ägde rum med pompa och ståt på det svenska residenset i London.  Arrangemanget genomfördes i samarbete mellan ambassaden i London och Stiftelsen Ingmar Bergman, vars syfte är att förvalta Bergmans arkiv, hans gärning och öka kunskapen om svensk film. Jubiléet är en viktig markering från den svenska regeringen av vikten av att föra vidare kunskapen om en av de mest betydelsefulla och kända svenska konstnärerna någonsin.    

Jubiléet som kommer att pågå under hela 2018 kommer uppmärksammas över hela världen i form av dokumentärer, bokutgivningar, teateruppsättningar, utställningar och filmretrospektiv, och evenemanget erbjöd ett utmärkt axplock av alla spännande aktiviteter som kommer äga rum. Dagen började med en välbesökt presskonferens för ett 70-tal journalister, både från svensk och internationell press, som gavs en gedigen överblick från bland annat SVT, Svenska Filminstitutet, Brittiska Filminstitutet som i början av nästa år kommer genomföra en retrospektiv av Bergmans alla filmer, Bergmancenter, Norstedts förlag som ger ut en bok om Bergmans författarskap, Det Kongelige Teater i Köpenhamn som sätter upp Scener ur ett Äktenskap och från Dramaten för att nämna några. Några av Bergmans mest omtyckta skådespelare som Liv Ullmann, Thomas Hanzon och Lena Endre medverkade och skänkte inblick och engagemang till evenemanget.

Senare på kvällen stod Sveriges ambassadör värd för en mottagning för brittiska och internationella skådespelare och personer verksamma inom litteratur-, film- teatervärlden.  Gästerna fick bland annat uppleva Liv Ullmanns personliga och känslofyllda tal om Ingmar Bergman och fick en spännande inblick i deras liv och gärning. Bland annat fick vi höra om Bergmans lyckosamma möte med Woody Allen i New York- ett möte där de båda giganterna enligt Livs utsago, inte sa ett ord till varandra. Men mycket nöjda med mötet var de  båda likväl.

För mer information om #Bergman100, se http://www.ingmarbergman.se/kalendarium

Stiftelsen Ingmar Bergmans VD Jan Holmgren och skådespelaren och regissören Liv Ullmann 2500 pixels
Stiftelsen Ingmar Bergmans VD Jan Holmberg och skådespelaren och regissören Liv Ullmann
Talare på presskonferensen
Talare på presskonferensen

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.