Konst från Sverige på plats när USA öppnar

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Från den 8 november har USA öppnat upp sina gränser för resande från Europa. Samtidigt börjar också stora utställningsprojekt och samarbeten realiseras.

Konstnären Santiago Mostyns självporträtt.

Vi är otroligt glada att som första konstnär efter pandemin välkomna konstnären Santiago Mostyn till Washington i januari 2022. På House of Sweden ställer vi ut det högaktuella verket Suedi (Slow Wave Edit) och vi bjuder in till publikt samtal med konstnären på plats. Mostyns videoverk visar medias drönarbilder av människor på flykt genom Östeuropa 2015 och samtidigt en brottningsmatch mellan två muskulösa vita män. Allt detta till en remix av den svenska rapparen Erik Lundins hit Suedi, om dubbla identiteter hos andra generationens invandrare i Sverige.

I oktober öppnade utställningen Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980 på Nationalmuseum i Stockholm om influenserna mellan skandinavisk och nordamerikansk design under 1900-talet. Utställningen tar även upp design som del av offentlig diplomati; USA har sedan efterkrigstiden använt kultur, arkitektur och design för att kommunicera amerikanska värderingar och politisk maktposition, och de nordiska länderna har på ett liknande sätt använt design som ett diplomatiskt redskap. Utställningen är producerad av Los Angeles County Museum of Art (LACMA) och Milwaukee Art Museum (MAM). Efter den specialcurerade visningen i Stockholm och Nasjonalmuseet i Oslo går utställningen på turné till USA med start i Los Angeles i oktober 2022.

En annan stor satsning med konst från Norden är North Atlantic Triennial / Down North som ska öppna på Portland Museum of Art i Maine i februari 2022. Utställningen är ett samarbete mellan Bildmuseet, Reykjavik Art Museum och museet i Portland. Fem konstnärer från Sverige och Sápmi medverkar med nya produktioner. De deltagande konstnärerna kommer från delstaten Maine i USA, Kanada, de nordiska länderna och ursprungsfolk i hela regionen. Med utgångspunkt i eskalerande klimat- och miljöförändringar och den historiska kolonialiseringen av ursprungsbefolkningars land, har nya konstverk skapats som tar upp sociala, ekonomiska och politiska utmaningar i regionen.

I mars 2022 öppnar även Arctic HighwayHouse of Sweden i Washington DC. Utställningen som har fyra samiska curatorer – Tomas Colbengtson, Gunvor Guttorm, Dan Jåma och Britta Markatta Labba – vill bland annat påvisa att urfolk över hela världen fanns långt innan nationalstaternas gränser skapades. Satsningen är initierad av den ideella föreningen Mötesplats Granö, och produceras i samverkan med TYP Kulturkapital. Efter visningen på House of Sweden går utställningen på turné i Nordamerika med start på Yukon Arts Centre som en del av Nordic Bridges i Kanada. Därefter visas utställningen på fem platser i USA. Efter den internationella turnén landar utställningen permanent i Västerbotten i Mötesplats Granös regi.

Håll även ögonen på Buffalo AKG Art Museum (tidigare Albright-Knox Art Gallery) som genom AKG Nordic Art and Culture Initiative kommer att fokusera på konst från de nordiska länderna. Som första museum i Nordamerika ställde museet redan 1913 ut konst från Norden genom The Exhibition of Contemporary Scandinavian Art som bland annat visade verk av Thorvald Erichsen, Gustaf Fjæstad, Vilhelm Hammershøi och Edvard Munch. Chefscuratorn Helga Christoffersen, baserad i Köpenhamn, kommer de närmsta åren göra research i de nordiska länder för den kommande satsningen. Den spektakulära nya byggnaden, ritad av OMA/Shohei Shigematsu, planeras att öppna för allmänheten under 2023/2024.

Helene Larsson Pousette, Washington DC

Santiago Mostyn. Foto: Susanna Jablonski

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.