Konstkortleken lever vidare i Berlin

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,

Torsdagen den 12 september invigdes utställningen “Play and Win the Game” på galleri “Under the Mango Tree” i Schöneberg. Utställningen visar enbart konstverk av kvinnliga konstnärer, som dessutom ges ut i form av en kortlek. Därav utställningens namn ”Play and Win the Game”.

Foto: Sunil Thakar Vid invigningen talade Marika B Lagercrantz, galleriets ägare Mini Kapur och Jutta Freifrau von Freihausen.
Foto: Sunil Thakar
Vid invigningen talade Marika B Lagercrantz, galleriets ägare Mini Kapur och Jutta Freifrau von Freihausen.

Den första konstkortleken gavs ut i Sverige 2007, efter ett initiativ från konstnären Kerstin Diedrich och konstvetaren Barbro Werkmäster. De ville på ett lekfullt sätt bidra till att öka intresset för konst av kvinnliga konstskapare. Nu har turen för en ny kortlek kommit till Tyskland och Berlin. Den här gången är verk av både tyska och svenska konstnärer med i leken.

Utställningen ”The Artcard Games” på Kunsthalle M³.
Utställningen ”The Artcard Games” på Kunsthalle M³.

Första helgen i oktober visades konstkortleken och de kvinnliga konstnärernas verk även på Kunsthalle M³ i östra Berlin. Galleristen Hildegard Skowash presenterade verken i form av måleri, skulpturer, foto, installation och teckning. Gittan Jönsson – en av de medverkande konstnärerna – ställde ut sin nätverksbild, som gestaltar hur de 54 konstnärerna känner varandra. Bilden är inspirerad av den svenska konstnären Hilma af Klint. Även hon har varit aktuell med en stor utställning på det moderna konstmuseet Hamburger Bahnhof i Berlin som i helgen visades för sista gången. Innan utställningen stängde ordnades symposiet ”Colourful Images – Past and Present Perspectives on the Work of Hilma af Klint” på muséet. Där berättade och diskuterade kuratorer, professorer och konstnärer om Hilma af Klints verk, liv, arbete och hennes betydelse för den moderna konsten.

The Network of the Art Card Game - Nätverksbild av Gittan Jönsson.
The Network of the Art Card Game – Nätverksbild av Gittan Jönsson.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.