Kort filmreportage: Ambassaden på bokmässan i Leipzig

kl. av | Taggar: ,

Längd: 4 min. Medverkande: Sara Kadefors, Per J Andersson, Lars Keppler. Språk: tyska © Linnea Magnusson och Celina Gleisner.

Varje år på våren sedan fjorton år finns de nordiska ambassaderna med på Leipziger Buchmesse. Det är den näst störta bokmässan i Tyskland och största publikmässan i Europa sägs det. I år besökte 286 000 människor 2 547 montrar från 46 länder. Samtidigt arrangerar Leipzig stad en omfattande läsfestival. Hela stan är på benen och i varje liten butik, i skolor och på caféer och museer arrangeras läsningar. Nordisches Forum är en stor monter i Hall 4, den internationella hallen, som lockar många återkommande och nya besökare. Den nordiska litteraturen har många fans i Tyskland. En absolut höjdpunkt är Nordische Literaturnacht. I en gammal fabrik, kulturhuset Werk 2, presenteras tio författare i en halvtimmes intervju vardera. Kön ringlar lång, stämningen är uppsluppen och ofta slutar kvällen långt efter midnatt.

Sammanlagt brukar de nordiska länderna presentera runt 60 program. I år hade Sverige tio program med Lars Keppler, Sara Kadefors, serietecknaren Daria Bogdanska och Per J Andersson samt i ett nordiskt-tyskt samtal om biblioteken i digitala tidsåldern Helena Gomér som är bibliotekschef i Södertälje.

Filmen är gjord av våra praktikanter Linnea Magnusson och Celina Gleisner. Språket är tyska och intervjuerna med författarna på svenska och textade på tyska, filmen är i första hand är producerad för våra tyska digitala kanaler. Jag ville ändå dela med mig av den till bloggens läsare, tror att ni förstår tillräckligt och hoppas ni får en känsla Leipziger Buchmesse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.