Kreativa Sverige i Moskva

kl. av |
Swedish design goes Moscow
Utställningen Swedish design goes Moscow.

När politiska relationer länder emellan fryser till finns det anledning att satsa på det som är angeläget för båda parter genom att hålla professionella kanaler och kontakter öppna; i detta utgör den kulturella sfären ofta ett naturligt och välkommet område för utbyten.

Ambassaden i Moskva valde i den nuvarande politiska situationen att samla en rad handels- och kulturprojekt som omgav nationaldagsfirandet under en vecka med namnet Kreativa Sverige. Det blev några intensiva dagar med brett upplagda aktiviteter och möten som avslutades med invigning av en stor design- och innovationsutställning på konstcentret Vinzavod.

Genom att fokusera på skapande och uppfinningsrikedom inom såväl kultur som näringsliv ville ambassaden visa och diskutera resultaten av ett fritt skapande och öppet åsiktsutbyte liksom andra grundläggande värderingar som bidragit till att skapa dagens svenska samhälle.

Två seminarier om de svenska tekniksatsningarna SymbioCity (om grön teknologi, hållbar stadsbyggnad och återvinning) och SymbioCare (läkemedel, medicinteknik och hälsovård) presenterade svenska innovatörer och utvecklare och blev mötesplatser för svenska och ryska branschaktiva.

På matlagningsområdet, som blivit ett visitkort för skaparglädje och nytänkande från Sverige, anordnades samarbetsprojekt med Volvo och en rysk kafékedja där besökarna under en veckas tid kunde provsmaka en mängd olika svenska maträtter.

Två litterära projekt ingick i den kreativa veckan – först ut var en bokpresentation av ett nytt verk om vikingatiden av den ryska forskaren och historikern Ada Svanidze, där fokus inte ligger på sjöfärder och erövringar utan tar fasta på vikingarnas insatser inom handel och samhällsbygge.

Författaren Peter Fröberg Idling som deltog med en bokpresentation på Moskvas Öppna internationella bokfestival hamnade mitt i en uppmärksammad kontrovers, där en dockteater om en liten pojke och hans kudde hade tagits bort från festivalprogrammet efter kritik av kulturministeriet med hänvisning till lagen om förbud mot framställande av homosexuella relationer på ett positivt sätt i sammanhang där barn finns. Även en vuxenpjäs togs bort med hänvisning till vulgärt språkbruk. Kulturministeriet skrev i ett öppet brev till festivalen att båda föreställningarna strider mot ryska traditionella kulturvärderingar. Bägge uppsättningarna flyttades och uppfördes på en annan plats.

En filmfestival drog i hård konkurrens med högsommarvärmen under några dagar en blandad och nyfiken publik till biografen Illuzjon, medan en masterclass för ryska musikindustristudenter med påföljande konsert av artisten Moto Boy lockade en i huvudsak ungdomlig skara till klubben Masterskaja i centrala Moskva.

På nationaldagens kväll invigde ambassadör Veronika Bard Bringéus utställningen Swedish Design goes Moscow på det populära centret för samtidskonst Vinzavod, tillsammans med Svensk Forms vd Ewa Kumlin. Utställningen är en kombination av de svenska designtävlingarna Ung Svensk Form och Design S och presenterar prisbelönt samtida formgivning inom olika områden. Parallellt med utställningen, som pågår till den 4 juli, anordnar ambassaden i samarbete med Moskvas Designmuseum och ett antal svenska företag en föreläsningsserie med inbjudna svenska och ryska talare som bland annat ska behandla design och statsstöd, entreprenörskap och ekologisk formgivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.