Kultur, politik och ökad synlighet i stor samisk satsning på Bryssel

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,

I 30-gradig värme under årets ljusaste dagar (så ljust det kan bli på sommaren så här långt söder om polcirkeln) fick ett stort antal EU-aktörer möta samiska perspektiv på aktuella frågor – en satsning som kan påverka framtida initiativ.

Konsert med en person spelandes percussion, en sjungandes vid mikrofonen och en spelandes tuba.
Jakop Janssønn, Marja Mortensson och Daniel Herskedal gav en mäktig konsert på Bozar

Förra veckan hölls EU-Sámi Week i Bryssel, en möjlighet för medlemsstaternas, institutionernas och andra organisationers representanter att ta del av samisk kultur och mat samt samiska perspektiv på de frågor som varje dag behandlas på olika kontor här, där Sápmi kan kännas ganska så långt borta. En gedigen bildnings- och informationsinsats, helt enkelt.

På måndagen invigdes konstnären Outi Pieskis och forskaren Eeva-Kristiina Nylanders utställning Rematriation of a Ládjogahpir – Return to Máttaráhkká på Europaparlamentet i Bryssel, med inbjudan från den finska europaparlamentarikern Alviina Alametsä. Genom utställningen ställs frågor om koloniseringen av samiska kvinnors tankar och kroppar mitt i den europeiska demokratins högborg, där mängder av parlamentariker och andra i Brysselbubblan passerar och nu får chansen till lite eftertanke.

Två kockar i förkläde
Kristoffer Åström och Andreas Lidström från Slow Food Sápmi

Sedan bjöds det på samisk kulturmiddag med mat från Slow Food Sápmi på den svenska representationen för utvalda gäster, på inbjudan av Samerådet och Suoma Sámi Nuorat (det finländska samiska ungdomsförbundet) tillsammans med ambassadör Annika Molin Hellgren.

På tisdagen bjöds en större skara in till en mottagning på den stora kulturinstitutionen Bozar och en konsert med Marja Mortensson, Daniel Herskedal och Jakop Janssønn, där jojken ackompanjerades av blås och percussion på ett sätt som ledde till större uppmärksamhet och andakt än vad man brukar uppleva på mingel i Bryssel. Också här fick gästerna smaka olika läckerheter från Slow Food Sápmi.

Veckan bjöd även på seminarier och en öppningsceremoni där kommissionens viceordförande Dubravka Šuica höll ett anförande. Hon lyfte inte minst klimatförändringarnas inverkan på Sápmi, men även vilka möjligheter som de olika EU-programmen för med sig, inte minst på kulturområdet.

Det nya programmet Interreg Aurora för gränsöverskridande samarbete främst i Sápmi (dock ej den ryska sidan) kommer att stödja satsningar på kultur för ekonomisk utveckling, social inkludering och innovation. Det generella kulturstödprogrammet Kreativa Europa kan också bidra till olika typer av kultursamarbeten över gränserna.

Men för att fler möjligheter ska öppnas och urfolksperspektiv tänkas in i EU:s lagstiftning och program framöver kan arrangemang som EU-Sámi Week säkert göra skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.