Kulturen, Corona och en inställd bokmässa

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , ,

I kölvattnet av Coronaviruset ställs nu kulturevenemang in på löpande band. Denna vecka skulle bokmässan i Leipzig gå av stapeln men, liksom flera av de stora bokmässorna i Europa, ställdes den in under förra veckan.

Leipziger Buchmesse är Tysklands näst största bokmässa och en stor publikfest som förra året lockade 286 000 besökare. Till årets mässa var runt 2 500 utställare anmälda från 51 länder. Till skillnad från Bokmässan i Frankfurt, som är en branschmässa, är Leipzig-mässan mycket mer publik med mängder av läsningar och författarsamtal. Dessutom blir hela Leipzig en enda stor bokfestival, Leipzig liest!, under tiden för mässan med läsningar på bibliotek, skolor, museer, institutioner, kaféer och företag runt om i staden.

Bild från bokmässans hemsida.

Leipziger Buchmesse har anor från 1600-talet och var fram till 1945 Tysklands största bokmässa. Under DDR-tiden var den en viktig träffpunkt för bokhandlare från öst och väst. Mässan överlevde också åren runt Berlinmurens fall och Tysklands återförenande 1989/90 för att den lyckades med att visa upp litteraturens performativa potential, att förvandla böcker till levande litteratur genom att komma nära publiken i det offentliga rummet. Men i år blev den alltså inställd.

De senaste åren har vi haft en samnordisk monter på Leipzig-mässan där alla fem nordiska länder har haft författarpresentationer och bokförsäljning. Kulturavdelningen har jobbat i sex månader med förberedelserna för bokmässan. Från Sveriges sida skulle vi haft Mikael Niemi, Pascal Engman, Liv Strömqvist och Frida Nilsson på plats. Frida Nilsson skulle också ha tilldelats Luchs-priset för bästa barn- och ungdomsbok 2019 för Det tunna svärdet. Det skjuts nu på framtiden. Dessutom skulle vi presenterat samisk diktning tillsammans med översättaren Christine Schlosser och en nyöversättning av Harry Martinsons naturlyrik med översättaren Peter Zimmermann. Just nu håller vi på och undersöker om några av våra författare kan komma till Tyskland senare i år, men allt är mycket osäkert än så länge.

Bild av Nordisches Forum på Leipziger Buchmesse 2019.

Hälsominister Jens Spahn gick i måndags ut och avrådde från evenemang där man samlar mer än 1000 personer. Igår kom beskedet att Berlins kultursenator Klaus Lederer tillsammans med ledningen för alla institutionsteatrar, operahus och offentligfinansierade konsertlokaler beslutat ställa in alla föreställningar och konserter på de stora scenerna i Berlin t.o.m. 19 april. Vi håller oss uppdaterade, men genomför tills vidare alla mindre evenemang enligt plan. Om de inte går att genomföra inför publik, kommer vi att filma en del av dem. Flera av våra nordiska kollegor har dock avblåst evenemang i Felleshuset.

Det är förstås inte bara kulturen som drabbas av inställda evenemang. Världens största turistmässa ITB, som arrangeras här i Berlin, har också ställts in. Världens största industrimässa, Hannover Messe, har skjutits upp från april till juli. Fotbollsmatcher spelas utan publik. Mängder av möten och konferenser avbokas. Tyska regeringens strategi är att vinna tid och på så sätt förbereda det tyska sjukvårdssystemet på att hantera viruset. Hälsominister Spahn ber allmänheten att ta sitt ansvar, t.ex. genom att avstå från klubbesök, konserter och fotbollsmatcher. Var och en kan enligt Spahn minimera spridningsrisken genom att resa mindre, arbeta hemifrån eller avstå från att åka kommunalt.

I Tyskland var på förmiddagen idag ca 1300 personer smittade. Viruset skördade sitt första tyska dödsfall i helgen, då en tysk turist avled i Egypten. Nu har ytterligare ett par personer dött. Framför allt återfinns de smittade i södra och västra Tyskland, i delstaterna Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg och Bayern.

I övrigt pågår faktiskt livet i stort sett som vanligt i Berlin. Det är lite tomt på pastahyllorna i matvarubutikerna och det är strykande åtgång på tvål. Vi tappade alla styrfarten lite under förra veckan, eftersom Leipzig-mässan är en av våra största kulturhändelser. Nu ser vi dock framåt, undersöker vad som kan senareläggas och fortsätter att jobba med våra planerade evenemang.

Nina Katarina Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.