Kulturlivet stänger igen, men den nya flygplatsen har öppnat

kl. av | Taggar: , , , , , ,

Liksom i hela Europa ökar även smittan i Tyskland. Därför beslutade förbundskansler Angela Merkel i samråd med de 16 delstaternas ministerpresidenter i onsdags att de skulle göra en ny nedstängning av samhället – dock något lättare än i våras. Från och med måndag den 2 november stänger åter alla teatrar, konserthus, biografer och museum samt barer och restauranger under fyra veckor. Allt som är kopplat till fritidsaktiviteter måste gå i ide igen. Den här gången får skolor, dagis och detaljhandel hålla öppet. Förhoppningen är att man ska kunna öppna även resten av samhället i december för att rädda julen.

Frustrationen är förstås stor. Främst inom hotell- och restaurangbranschen och kultursektorn. Allt som planerats – teaterpremiärer, utställningar, konserter – får nu ställas in igen. Jag själv skulle ha gått på teater på tisdag. Det såg jag verkligen fram emot eftersom det var första gången sedan i början av mars, men det blir alltså inte av.

Bilden föreställer en skådespelerska i guld- och glitterkläder med juvelprydd ansiktsmask och extrema platåskor mot en blå bakgrund.
Désirée Ballantyne i kortdramat How to end extreme wealth? av Liv Strömquist som ingår i Die neuen Todsünden på Badisches Staatstheater i Karlsruhe. Foto: Thorsten Wulff

Desto gladare är jag att jag hade möjlighet att se premiären av Die neuen Todsünden (De nya dödssynderna) på Badisches Staatstheater i Karlsruhe i början av oktober. Föreställningen består av sju kortdramer, som var och en motsvarar en ny dödssynd, skrivna av kvinnliga dramatiker . Liv Strömquist har skrivit ett av kortdramerna: How to end extreme wealth?

Bilden föreställer en skådespelare i rosa klänning framför en projicerad storbild av skådespelarens ansikte.
Frida Österberg i kortdramat Trance av Marina Davydova som ingår i Die neuen Todsünden på Badisches Staatstheater i Karlsruhe. Foto: Thorsten Wulff

Föreställningen har spelats under oktober månad, men måste nu pausas. Det är en samproduktion Badisches Staatstheater gör ihop med Uppsala stadsteater och Théâtre National du Luxembourg. Medverkar gör den finlandssvenska skådespelaren och operasångaren Frida Österberg. Föreställningen kommer att spelas i Uppsala 2022 med Frida Österberg och en i övrigt ny ensemble.

Bilden föreställer två kvinnliga skådespelare som springer över scenen. I bakgrunden syns en manlig skådespelare i slaktarförkläde och två kundvagnar.
Lucia Lucas , Frida Österberg & Vazgen Gazaryan i kortdramat Fisch im Limbus (Fisk i limbo) av Elise Schmit som ingår i Die neuen Todsünden på Badisches Staatstheater i Karlsruhe. Foto: Thorsten Wulff

Tills vidare får vi alltså hålla till godo med digital kultur igen. I början av december kommer jag därför att moderera ett publikt zoom-samtal med Petra Brylander, teaterchef på Uppsala stadsteater, skådespelaren Frida Österberg och regissören och konstnärliga ledaren på Badisches Staatstheater, Anna Bergmann. Det kommer att bli ett samtal om hur samarbetet kom till stånd och om att arbeta med teater över nationsgränser och språkbarriärer. Mer information om datum, tid och var man kan se samtalet kommer att publiceras i november.

Bild från glasfasad av Berlins nya flygplats.
Berlins nya flygplats BER Berlin Brandenburg Willy Brandt som öppnade 31 oktober.

Något som däremot öppnade igår är den nio år försenade flygplatsen BER Berlin Brandenburg Willy Brandt, ironiskt nog när det nästan inte är någon som kan flyga på grund av pandemin.

Nina Katarina Karlsson, Kulturråd Berlin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.