Kulturminister Jeanette Gustafsdotter på blixtbesök i Paris efter EU-ministermötet i Angers.

kl. av |

Igår fick vi fint besök på Svenska institutet i Paris av kulturministern Jeanette Gustafsdotter, som kom direkt från två dagars kulturministermöte i Angers. Där stod självklart Ukraina-invasionen högst på agendan och ledde bland annat till en gemensam stark deklaration, ännu ett tecken på hur Europa står enat i krisen.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter besöker Svenska institutet i Paris.

Efter frukostmöte på UNESCO med Tawfik Jelassie, biträdande generaldirektör för kommunikation och information,  kom kulturministern hit till oss på SI Paris, för första gången. Vi är alltid både glada och stolta att få visa upp denna fantastiska mötesplats, det enda kulturhuset i sitt slag som Sverige har. Mitt i Marais, mitt i Paris, mitt i Europa! 

Svenska institutet i Paris attraherar under ett vanligt år omkring 100 000 besökare, vilket gör huset till ett av de mest välbesökta utländska kulturhusen i den franska huvudstaden. Här finns ett 60-tal utländska kulturinstitut, men alla har inte ett eget hus. Svenska institutet i Paris är inhyst i ett karaktäristiskt franskt stadspalats, Hôtel de Marle. För våra franska besökare blir mötet med svensk samtida kultur i en fransk historisk byggnad en bonusupplevelse. För Parisarna är också caféet mycket uppskattat, och nu väntar vi på att välja en ny café-entreprenör endera dagen. Varje år bjuder vi på ett rikt programutbud inom alla konstarter, det är det som är mest känt och uppmärksammat utåt. Men här finns också 6 gästbostäder som tar emot ett hundratal konstutövare och forskare varje år, det har blivit drygt 4 000 gäster sedan institutet öppnade 1971 – tänk så många projekt som fötts i kölvattnet som stärkt de fransk-svenska relationerna. Lägg därtill de 250 franska vuxna elever som väljer att läsa svenska på kvällar och helger. Som aktivt väljer att lära sig om vårt språk och vårt land så många ambassadörer för Sverige! Det har blivit ca 14 000 under åren som institutet funnits.

Vi inledde besöket med att visa pågående utställning som drar rekordpublik, med fotografen Erik Johansson, med sina till synes superrealistiska bilder, som bjuder på oväntade överraskningar för alla åldrar. Han försöker tänja verkligheten så långt det går och bygger platser och berättelser i varje bild.

Kulturministern under SI Paris säsongsvepa, med fr vänster Emmanuel Curtil, besök och pedagogik, Sara Brandt-Hansen, pressråd på ambassaden, Maria Ridelberg-Lemoine, kulturarvsansvarig på SI Paris, ministern och jag själv.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter besöker Fotoutställning med Erik Johansson vid Svenska institutet i Paris.

Sedan träffade ministern alla medarbetare under en trivsam och lärorik pratstund, där allt från Ukraina-invasionen och vad vi kan göra på plats, frågor om vad som händer i Sverige inom kulturen, och ministern förklarade sina främsta prioriteringar: återstarten av kulturlivet, barn och unga, samt demokratin och det fria ordet. Särskilt det sista, med yttrandefriheten är idag så viktigt att lyfta fram.

Träff med SI Paris -personalen

Besöket avslutades med en komprimerad lunch uppe hos mig, i “direktörsbostaden” för kulturministern med chefen för yttrandefrihetsorganisationen “Reporters sans Frontières”, Reportrar utan gränser, Christophe Deloire, som snart skulle bege sig till Ukraina inom ett par dagar. Det blev ett intensivt samtal, just om yttrande- och mediefrihet och vad RSF önskade av Sverige och ministern och Europa när det gäller aktioner.
Reporter sans frontiers är en organisation som bildades 1985, och har idag mellan 40-50 anställda Paris men med totalt 110 utsända reporter i olika vitala delar av världen. Just nu står Ukraina självklart i fokus, men arbetet med yttrandefrihet världen över pågår samtidigt och ständigt.

Ministern och hennes team med Tora Heckser och Valentina Torres tog med sig många anteckningar, en lång önskelista med förväntningar på Sveriges agerande. Och massor av bilder förstås.

Ambassadör Håkan Åkesson, Kulturminister Jeanette Gustafsdotter och Reporter utan gränsers chef Christophe Deloire


Det betyder så mycket att få besök av en minister, för medarbetare och för Sveriges mötesplats mitt i Europa, mera angelägen än någonsin. Nu är det statsministern som är på ingång till Paris, tillsammans med övriga EU-statsministrar på inbjudan av president Macron för att träffas i Versailles. 

One response to “Kulturminister Jeanette Gustafsdotter på blixtbesök i Paris efter EU-ministermötet i Angers.

  1. Så fint att vi har Svenska institutet i Paris, och att du och dina medarbetare fyller det med så fantastiskt mycket bra innehåll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *