Kulturråden på BIBU2016 i Helsingborg

kl. av | Taggar: , , , , , ,

image

Två gånger om året samlas vi kulturråd i Stockholm för att stämma av vår verksamhet och gemensamma mål med vår huvudman, Kulturdepartementet.
Vi träffar vår minister, Alice Bah Kuhnke som alltid brukar injicera oss med massor med ny energi och stärkande ord, Statssekreterare Per Olsson Fridh, som uppdaterar oss om läget hemma och om presenterar prioriterade frågor, sätter in oss i mandatstrategin mm. Vi får träffa de tjänstemän på departement och myndigheter som precis som vi verkar i en internationell kontext, som tex Statens Kulturråd, Svenska Institutet och Konstnärsnämnden tex, som alla är helt centrala partners i vårt löpande arbete runt om i världen. Vi delar erfarenheter, metoder och resultat med varandra, lyssnar och peppar. Våra förutsättningar ser väldigt olika ut, både politiskt, ekonomiskt och strukturellt, i våra olika stationeringsländer.

Några av oss leder ett större team på en etablerad ambassad, som hos Ellen Wettmark i London, några har hus att programlägga utställningar, konserter och seminarier i, som tex Mats Widbom som ju också är chef för Svenska Institutets Centre Culturel Suedois i Paris eller för mig som tillsammans med mina kollegor på ambassaden programlägger House of Sweden i Washington DC. Andra kulturråd jobbar snarare med externa samarbetspartners, i kombination med mer informella nätverksmöten och rundabordssamtal, som hos Stefan Ingvarsson i Moskva, Mathias Lafolie i Peking och Suzi Ersahin i Istanbul.
Flera av kulturråden är också starkt påverkade -och ibland begränsade- av formaliserade, hierarkiska beslutsstrukturer och inte minst politiska omständigheter i den inhemska politiken.

Varje gång vi kommer tillbaka till Sverige är det också naturligtvis helt centralt för vårt fortsatta arbete ute i världen att vi får möjlighet att träffa konst och kulturlivet här hemma! Ibland sker det gemensamt, som när vi häromdagen tex träffade flera representanter från Riksteatern, bl.a. Cullbergbaletten, för att ömsesidigt uppdatera varandra, och vi brukar alla boka in ett stort antal möten och besök i samband med våra kulturrådsdagar, och åker hem med tunga väskor, fulla med ny litteratur…

Denna gång åkte fem av oss också direkt vidare för att tillsammans träffa de som arbetar med scenkonst för barn och unga i Sverige, och se föreställningar på BIBU 2016! BIBU är en fyra dagar lång scenkonstfestival som hålls vart annat år. Den första festivalen genomfördes 2006, i år var den i Helsingborg. 74 föreställningar och 50 seminarier stod på programmet.

Vi ville beskriva landskapet för scenkonst för barn och unga i våra respektive länder, beskriva, helt konkret ! om hur vi själva alla arbetar med att få ut svensk barn och ungdomskultur i våra respektive länder på olika sätt- och kanske framförallt lyssna med branschen om vad de själva efterfrågar från oss! http://http://bibu.se/program/2016/varldsbast-pa-barnkultur

Tack till alla som kom! Seminariet blev till vår glädje fullsatt till sista stolen, och vi fick ett levande och spännande samtal! Med många fina inspel och idéer för oss att arbeta vidare kring. Från London, Berlin, Istanbul och Washington, DC hade vi också med oss varsin gäst till BIBU (med stöd från konstnärsnämnden och Svenska Institutet) för att se föreställningar och nätverka. Holly Hunter kom med från South Bank Centre i London som planerar inför en 12 månader lång nordisk festival under hela 2017. http://www.southbankcentre.co.uk, Koreografen An Boekman från Berlin
http://an-boekman.com, och Feyzan Yilmaz från Istanbul. Från Washington DC var Janet Stanford från Imagination stage på plats http://www.imaginationstage.org

BIBU bjöd också in mig att invigningstala på Biennalens öppningsceremoni på trapporna på Dunkers Kulturhus, efter Max Granström och Olof Lindqvist, i kvällssolen framför det glittrande havet, väldigt hedrande och roligt!

Invigningen av BIBU2016 på Dunkers Kulturhus
Invigningen av BIBU2016 på Dunkers Kulturhus

Tusen tack också till VDför Helsingborg arena och scen, Max Granström, som ordnade en ljuvlig kväll på kulturhistoriska slottsparken Sofiero, guidade av Annika Malmgren, för oss alla så att vi fick tillfälle att fördjupa diskussioner kring fortsatt internationellt samarbete specifikt med Helsingborg, Dunkers Kulturhus chef Olof Lindqvist, konserthusets chef Fredrik Österling, Kajsa Giertz, tillträdande chef för Helsingborgs fantastiska Stadsteater, Helen von Platen, chef för stadens evenemang och Bibus ordförande Lisbeth Morin deltog alla, omgärdade av parkens överväldigande azaleor, rododendron och magnolior.

läs mer om BIBU:

http://www.hd.se/2016-05-13/scenkonstbiennalen-bibu-lyfter-pa-locket-till-obekvama-amnen
http://www.sydsvenskan.se/2016-05-19/en-berattelse-om-var-tids-rasism-som-far-bibu-att-flamta-till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *