I veckan som gick orsakade en ovanlig händelse att tjattret på Weibo (Kinas motsvarighet till Twitter) gick varmt. Song Binbin 64 år, före detta rödgardist och dotter till en före detta general högst upp i ledarskiktet, bad offentligt om ursäkt för att under kulturrevolutionen för snart femtio år sedan ha orsakat sin skolrektors död. De ångerfulla orden uttalades på hennes gamla skola som hon och en del av hennes dåvarande klasskamrater besökte enkom för detta.
Skolrektorn, tillika lärare, Bian Zhongyun var den första läraren som dog av sviterna efter studenters våld under kulturrevolutionen och händelsen blev en något av en katalysator. Våldet som följde eskalerade snabbt och enligt forskare lär, enbart i ett av alla Pekings distrikt – Xichengdistriktet, över 100 lärare ha torterats till döds under två veckor och många fler misshandlats grovt som orsakade bestående men eller att de tog sitt liv.
Bian Zhongyun dog i början av augusti. Redan i början av juni 1966 blev skolpersonal en måltavla. Eleverna slutade hälsa på sina lärare alternativt hälsade på ett väldigt oartigt sätt. De hängde också ut lärarna som kontrarevolutionära genom att skriva om dem på stora plakat. Arbetsgrupper inrättades för att dela upp lärarna i fyra kategorier: bra, hyfsade, sådana med allvarliga brister samt antisocialistiska högerelement. I juni började också den fysiska misshandeln som bestod i att tonåringar slog, sparkade, hällde kokande vatten, rakade av håret, fängslade och förnedrade sina lärare. Även klasskamrater som var barn till högerelement trakasserades. Misshandeln utfördes som regel gemensamt av grupper, sällan av enskilda individer.
I slutet av augusti spred sig våldet till gatorna och polisen fick order om att inte stoppa den revolutionära studentrörelsen. Före detta butiks- och industriägare samt kända artister och författare med flera blev stämplade som högerelement. Enligt utsago dödades närmare 1800 personer i Peking under augusti och september 1966. Studenterna i Peking fick fria tågbiljetter för att sprida revolutionen till resten av landet där våldet fortsatte.
Våldet var värst i början av denna tio år långa historia som kulturrevolutionen utgör. Trots den långa tidsperioden så finns det inte mycket dokumenterat om den. På historiska museer omnämns den knappt. Det var ett kaos som alla har velat glömma, både förövare, offer och politiska ledare eftersom händelserna sanktionerades genom att ingen ingrep. Nu börjar de före detta rödgardisterna bli gamla och samvetet följer efter dem som skuggor. För att lätta på sina hjärtan innan det är för sent har en del börjat gå ut offentligt de senaste åren och bett om ursäkt men det är först på senare tid som personer vars föräldrar varit på så hög nivå i den politiska ledningen har kommit ut. En annan före detta rödgardist på hög nivå, Chen Xiaolu 67 år, son till en tidigare utrikesminister Chen Yi, gick ut offentligt ifjol på sin blogg och bad om ursäkt för att ha varit ansvarig för misshandel av sina lärare under sin skoltid då han var ledare för studenternas revolutionära kommitté. Chen Xiaolu sa att unga människor idag vet för lite om det kaos som ägde rum och att han är rädd för att saker och ting kan upprepas. Men Song Binbins ursäkt sägs ha extra stor betydelse för hon blev en symbol för rödgardisterna när hon förevigades på ett foto tillsammans med Mao Zedong på Himmelska fridens torg då han mötte upp med en miljon rödgardister.
Allt som rör kulturrevolutionen har alltid varit starkt censurerat oavsett om det rört sig om mediarapportering, spelfilmer, TV-serier, böcker eller annat. Det har orsakat att dokumenterad information om vad som egentligen hände nästan är obefintlig. De politiska ledarna har inte heller yttrat sig särskilt om detta infekterade ämne, fram tills nyligen. Ifjol utnyttjade dåvarande premiärministern Wen Jiabao sitt sista offentliga uppträdande till att varna för att gå tillbaka till gamla tider. Det var ett pekfinger mot dåvarande partisekreteraren i Chongqing, Bo Xilai (sedermera åtalad för korruption), som blivit alltmer populistisk i sin framtoning och som uppmuntrade sjungande av röda sånger från bland annat tiden för kulturrevolutionen. Men uttalandet tolkades också av många som en varning för de vänstervågor som börjat komma tillbaka i form av nostalgi att det var bättre förr, innan ekonomins snabba framgångar orsakade oönskade bieffekter såsom korruption och ekonomiska klyftor i samhället.
När nuvarande presidenten Xi Jinping talade vid Mao Zedongs 120:e födelsedag för någon månad sedan sa han: ”Man kan inte tillskriva en individ förtjänsten för lyckade historiska insatser och man kan inte ge en individ skulden för historiska misstag.” Något som av många tolkats som en öppning för att så smått kunna beröra vissa ämnen som inte kunnat beröras förut. Kanske var det det som gjorde att media faktiskt rapporterade om Song Binbins ursäkt i förra veckan och att diskussionerna på internet i stort lät hållas. Och kanske innebär det att kulturrevolutionen nu äntligen kan börja tas i, om än så länge enbart med tång.