Kvinnor & Kultur

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Idag är det Internationella Kvinnodagen.  Runt om i världen uppmärksammas denna dag genom olika möten, demonstrationer och evenemang med syfte att lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnokampen.

 

Vi på Ambassaden i Washington D.C. uppmärksammar Internationella Kvinnodagen på flera sätt, bland annat lanserades idag en digital kampanj på sociala medier för att uppmärksamma näthat mot kvinnor, #DiplomacyUnited – som direkt fick väldigt stark respons och spridning! På Kvinnodagen släppte också tidningen Foreign Policy den podcast intervju med utrikesminister Margot Wallström som de gjorde vid hennes senaste besök i Washington DC, kallad First Person med journalisten och författaren Sarah Wildman:

Toward a More Feminist Foreign Policy

Från slutet av februari till slutet av mars gör Ambassaden en särskild satsning på jämställdhet med flera externa och interna event – inte minst inom kulturen!

Allt från filmvisningar, dansuppträdanden till cirkusframträdanden där kvinnor står i rampljuset är med på agendan. Kultursatsningen kopplades också i hop med mer policyinriktade satsningar som tex en Twitter Town Hall med Council on Foreign Relations då de fem nordiska ambassadörerna och frivilligorganisationen GlobalWIN samarbetade för att skapa nätverk i den nya kongressen och prata om nordiska lösningar för ökad jämställdhet, en middag på residenset med Women’s Foreign Policy Group med Ambassadör Karin Olofsdotter som värd,och en större mottagning på residenset för att fira 2-årsdagen av lanseringen av She Decides-rörelsen. Här följer en kort presentation av ett urval av de kulturarrangemang som ingår i vår jämställdhetssatsning. #feministforeignpolicy

Tekla Festival & popikon Robyn 

 

Mellan den 8-9 mars arrangerades Tekla Festival hos oss i House of Sweden. Teklafestivalen grundades av popikonen Robyn 2015. Det är ett initiativ som arrangeras i samarbete mellan Robyn och KTH med syfte att inspirera tjejer till att utforska teknik. Under fredagen är 15-åriga tjejer inbjudna till en workshop i House of Sweden tillsammans med Tekla-teamet. Under lördagen är Robyn på plats för att delta i Tekla Dialogues. Det här är första gången Teklafestivalen tar sig utanför Sveriges gränser och vi är mycket stolta att få samarbeta med detta coola, fina och viktiga initiativ!

 

Peter Lindgren från TV4 intervjuade Robyn om hennes turné och arbete med Tekla. Se hela intervjuen här

Dessutom fick Tekla ett helt eget inslag i TV4 som ni kan se här.

Utöver svensk media så skrev Mark Jenkinks för the Washington Post om Robyns engagemang i House of Sweden samt hennes konsert på The Anthem i Washington D.C. ! Läs artikeln här.

 

Statements – Siri Berg

46577752984_f7961e50ce_z

Den 5 mars hade vi på ambassaden en stor invigning av vår nya utställning Statements av 97-årige konstnären Siri Berg och av vårt årstema för 2019 Smart Societies – Creative & Inclusive.

Siri är en svenskfödd abstrakt konstnär som numera är bosatt i New York. Siris konst har tidigare ställts ut på bland annat Guggenheim Museum i New York och Moderna Museet i Stockholm – vi är mycket stolta att få visa hennes fantastiska konst hos oss i House of Sweden!

 

Cirkus Cirkör – Limits

Cirkus Cirkör
Fotograf: Mattias Edwall

Den 6 mars välkomnades Cirkus Cirkör tillbaka till USA, denna gång till oss i Washington DC. Mellan 6-9 mars kommer Cirkus Cirkör uppträda med deras show Limits på Kennedy Center. 

Svenska Tilde Björfors är grundare och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör, och det är Tilde som står för idé och regi bakom Limits. Föreställningen tacklar svåra ämnen som flykt och migration och i skenet av Europas allt hårdare gränsdragningar mot omvärlden har Cirkus Cirkörs röst som förespråkare av gränsöverskridande blivit starkare.

Efter att uppträdandet haft premiär modererade Linda Zachrison en talk back med producent Amy Fee, samt akrobaterna Saara Ahola och Peter Åberg där det diskuterades mer kring uppträdandet och Cirkus Cirkörs arbete med flyktingar. 

Cirkus Cirkörs uppträdade blev uppmärksammat och hyllat av flera olika tidningar i Washington D.C, bland annat i en artikel i Washington Post; Cirque du Soleil, it’s not. Cirkus Cirkor is less about spectacle and more about mission.  

 

Läs alla artiklar skrivna om Cirkus Cirkörs besök i Washington! 

DC Theater Scene: Review: Cirkus Cirkör’s Limits. Swedish acrobatic troupe knows no limits.

Broadway World: BWW Review: Cirkus Cirkör’s LIMITS at the Kennedy Center

Metro Weekly: Editor’s Pick 

 

The Feminist – A Swedish Inspiration 

Foto: Nordic Factory Film & Tv
Foto: Nordic Factory Film & Tv

 

På Internationella Kvinnodagen visas dokumentärfilmen The Feminist- A Swedish inspiration (svensk titel: Gudrun – Konsten att vara människa) på The D.C. Independent Film Festival.  Gudrun är idag en ikon för svensk feminism, men vägen dit har inte varit helt lätt.  I dokumentärfilmen får vi följa Gudrun Schyman och utmaningarna i att få ihop de olika rollerna att vara partiledare, mor, dotter och kvinna. 

Regissör Hampus Linder kommer närvara vid festivalen och kommer tillsammans med Cynthia richie Terell, grundare och VD för Represent Women, Rob Richie, VD för FairVote, samt kompositör och producent Scotty Vercoe  delta i en paneldiskussion i samband med filmvisningen. Linda Zachrison kommer agera moderator.

 

 

The Life & Times of Ms. Karen Henderson

 

Maria Naidu 1
Från dansföreställningen The Life & Times of Ms. Karen Henderson

 

Maria Naidu & Dance Place Director Christopher Morgan
Maria Naidu & Dance Place Director Christopher Morgan

 

Den 2 mars kickade jämställdhetssatsningen igång med explosiv dans! Svenska dansaren och koreografen Maria Naidu uppträdde med sin färgsprakande föreställning The Life & Times of Ms. Karen Henderson i ett fullsatt Dance Place i Washington D.C. Uppträdandet var mycket uppskattat av publiken, och vi på ambassaden var stolta medarrangörer. Utöver sina två shower höll Maria även i två masterclasses vid Dance Place. Tillsammns med Linda Zachrison deltog Maria Naidu i podcasten Dance Place Radio, du kan lyssna på avsnittet här. Maria Naidu kommer tillbaka till USA i april för att närvara vid Live Arts Fest 2019 i San Diego.

 

Tidigare under samma vecka så kom även svensk-polska koreografen Lidia Vos dansföreställning Who Let The Dogs Out tillbaka till D.C, denna gång framförd på Atlas Performing Arts Center. År 2016 visades föreställningen på Kennedy Center, och har sedan dess visats runt om i världen med Washingtons Company E. Här kan du läsa tidigare blogginlägg om Lidia Vos.

 

Emilia Amper Band 

Foto: Emilia Amper Facebook
Foto: Emilia Amper Facebook

 

Sist ut under vår särskilda satsning inom jämställdhet är fantastiska Emilia Amper! Emilia är en av Sveriges absolut mest framgångsrika folkmusiker och hon är utnämnd världsmästare på nyckelharpa. Den 29 mars kommer Emilia Amper Band som utöver Emilia består av  och uppträder i House of Sweden som en del av vår “House of Music”-serie. En kväll vi ser mycket fram emot här på ambassaden!

 

Göstblogg av: Runa Neely, kulturpraktikant vid ambassaden i Washington D.C.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *