Litteratur i november

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , ,

Författare på resa

I Hamburg öppnade de Nordiska litteraturdagarna i måndags. Hela veckan besöker nordiska författare Hamburg och människor strömmar in till läsningarna och förväntar sig mycket i mötet med författarna. Måndag den 25 november satt P O Enqvist på scenen för att tala om sin bok ”Liknelseboken”. Han är underbar och ger oss en Sverigebild som vi kan trivas i. I Hamburgs Litteraturhus med kristallkronor i taket förs vi till Västernorrlands inland och till kärlekens innersta rum. Kön efteråt för att få sina nyinköpta böcker signerade var lång.

PO Enquist signerar "Liknelseboken" i Hamburg
PO Enquist signerar “Liknelseboken” i Hamburg

På frågan om vad hans nästa bok blir svarar han:
– En bok för barn och unga. Det är alltid en sådan glädje!

I Wismar vid Östersjökusten, i gamla svenskbygder, firas denna november svensk barn -och ungdomslitteratur. Titeln på veckan är “Sveriges bästa sidor”! Läsningar med svenska författare på biblioteket i Wismar, seminarium om läsfrämjandet och samtal i varje hörn.

Författare i Wismar; Åsa LInd,Annika Thor,Ulf Stark,Mårten melin
Författare i Wismar; Åsa LInd,Annika Thor,Ulf Stark,Mårten melin

Kalmar är Wismars vänort och delegationen därifrån visas runt i den vackra medeltida staden tillsammans med ambassadör Staffan Carlsson och stadens borgmästare Herr Beyer och vi deltar alla i läsningar av bl.a. Ulf Stark, Annika Thor, Åsa Lind och Mårten Melin.

De två bibliotekarierna, som tillsammans med Grit Thunemann från ambassaden i Berlin anordnat veckan där också hundratals barn och unga får möta de svenska författarna, frågar vid lunchen när vi alla samlats efter första dagens presentationer: Varför är de svenska deckarna så brutala?

De menar att våldet i de svenska deckarna är så mycket grymmare än i andra deckare. Vi diskuterar detta utan att komma fram till något entydigt svar. Vad säger ni?

På lördag den 30 november uruppförs en nyskriven Opera på ”Deutsche Oper” i Berlin som är en ny dramatisering av Ulf Starks vackra berättelse ”Kan du vissla Johanna?”. Jag håller med Wismar, Ulf Starks berättelser visar verkligen Sveriges bästa sidor. På kvällen efteråt läser jag hans bilderbok ”Diktatorn” och skrattar gott. Typiskt svenskt?

Ulf Stark i applådtack på Deutsche Oper i Berlin
Ulf Stark i applådtack på Deutsche Oper i Berlin

Två dagar senare presenterar David Lagercrantz sin bok om Zlatan Ibrahimovic tillsammans med en tysk skådespelare, Rainer Strecker, som i höst kommit ut på tyska. På kulturvaruhuset Dussman är det inte bara den boken som presenteras som det bästa julklappstipset från Sverige. Sverige ett kulturland!

Läsning av "Ich bin Zlatan"
Läsning av “Ich bin Zlatan”

Idag kom Frilagret från Göteborg och Fria teatern från Högdalen på besök till ambassaden. De är i Berlin för att hämta inspiration och hitta tyska samarbetspartner. Vi diskuterar bl. a vad det är att vara svensk här. Är jag göteborgare, europé eller…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.