
Nyligen anordnade Sveriges ambassadör i London, Nicola Clase, en utställning i residenset tillsammans med den svenska organisationen Livstycket. En del av residensets sedvanliga 1700-talsmöblemang byttes ut med stolar, lampor, en soffa och färgsprakande textilier i alla dessa former, allt tillverkat av Livstyckets medlemmar.
Startades i Tensta
Livstycket startades 1992 av Birgitta Notlöf. Hon ville ge invandrade kvinnor en chans att lära sig svenska och på så sätt bättre kunna ta sig ur den isolering som många invandrarkvinnor upplever när de först kommer till Sverige. Att behärska språket var och är en förutsättning enligt Birgitta för att man ska kunna stärka sina möjligheter att verka och ta plats i det svenska samhället.

Hela livet i en väska
Livstyckets grund är att ett av de allra bästa sätten att få kvinnorna att lära sig svenska går igenom hantverket. Den konstnärliga verksamheten som att sy, brodera och trycka på textilier i grupp, kombineras med teoretisk undervisning i svenska, samhällskunskap och data. Ett av de tyger som väckte många tankar bland besökarna var ”Hela livet i en väska”; ett tyg som handlar om den enda väska med tillhörigheter som många människor på flykt hinner ta med sig. Livstycket har låtit några av dessa kvinnor teckna sin väska som sedan blivit till ett fantastiskt mönster. Men hur kan man fylla ett helt liv i en väska?
Rundabordssamtal för att utbyta erfarenheter och kunskaper
Kvällen visade att Livstycket och Birgitta Notlöf har lyckats skapa en verksamhet som lockar ett stort intresse även utanför Sveriges gränser. På mottagningen trängdes besökare från London College of Fashion, Liberty, Central Saint Martins, Victoria and Albert Museum och den anrika möbelaffären Heal’s för att nämna några. Innan mottagning och utställning arrangerade ambassaden även ett rundabordssamtal med representanter från Livstycket och deltagare från brittiska kulturorganisationer och andra institutioner som arbetar med liknande frågor ur ett brittiskt perspektiv. Representerade institutioner var bland annat Crafts Council UK, Counterpoint Arts, Pan Intercultural Arts, Arts Council England och the Institute for Public Policy Research. Syftet var att utbyta erfarenheter, kunskaper och arbetssätt. Diskussionen var livlig och visade på ett stort engagemang inför och nyfikenhet på Livstyckets sätt att arbeta från brittiskt håll. Insikter om hur de brittiska organisationerna arbetar gavs och diskussionerna visade att finns ett behov av att hjälpa varandra och utbyta arbetssätt. Många kort bytte ägare och planer på ett brittisk-svenskt samarbete på området diskuterades långt fram på kvällen.

Ensamma kan vi inget göra
Dagen efter en mycket lyckad eftermiddag och kväll, när ambassadens och Livstyckets personal packade ned utställningen för hemtransport till Sverige, sammanfattade en mycket lycklig Birgitta Livstyckets filosof på ett passande sätt. ”Det här gjorde vi bra tjejer, ensamma kan vi inget göra, tillsammans kan vi göra allt”