I FÖRRA veckan invigdes vandringsutställningen Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890-1980 på Los Angeles County Museum of Art (LACMA). Utställningen är ett samarbete mellan LACMA, nationalmuseerna i Stockholm och Oslo samt Milwaukee Art Museum och visar på hur kulturutbytet mellan Norden och USA sett ut de senaste hundra åren, och hur formgivare och konstnärer influerat varandra över Atlanten.
Från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet emigrerade mer än en tredjedel av den svenska befolkningen till Amerika. Denna storskaliga emigration, och den transatlantiska korrespondens och återvandring som följde, skapade viktiga relationer till USA. Arkitekter och konstnärer som Eliel Saarinen och Carl Milles undervisade på Cranbrook Academy of Art under många år och influerade både studenter och amerikanska formgivare och världs- och vandringsutställningar under tidigt 1900-tal inspirerade över nationsgränserna. Utställningen på LACMA lyfter även betydelsen av design inom offentlig diplomati när handeln mellan Norden och USA ökade under 1900-talet.

Los Angeles är inte en stad utan består av en mängd stadsdelar och flera städer med kändistäta Hollywood och Beverly Hills, och kuststäder som Santa Monica och Venice. Om teknikföretagen i San Francisco påverkar konst och kulturyttringarna där, så är filmindustrin och Hollywood viktig inspiration för konstnärer och kulturutövare i Los Angeles.
Det vibrerande kulturlivet och den starka entreprenörsandan har lockat många svenskar. Till exempel emigrerade arkitekten och möbelformgivaren Greta Magnusson Grossman till Los Angeles 1940 och blev snabbt en framgångsrik förgrundsfigur i staden. I dag har Spotify ett stort kontor här, och här hittar man svenska företag som Cake som bygger eldrivna motorcyklar och mopeder.
På grund av den stora svenska närvaron och intresset för Los Angeles har Sverige sedan ett år ett honorärkonsulat på plats som under ledning av Gudrun Giddings bidrar till att skapa kontakter mellan aktörer i Sverige och USA.

Foto: Jenny Mählqvist Cabezas.
Inkomstskillnaderna i Los Angeles är mycket stora. Den centrala stadsdelen Skid Row är den fattigaste delen av staden och här bor mer än 7000 hemlösa vilket sägs vara den största koncentrationen i USA. På grund av det centrala läget har området i omgångar hotats av rivning och gentrifiering. LAPD (Los Angeles Poverty Department) grundades 1985 av aktivisten John Malpede. Organisationen var den första performancegruppen i USA som huvudsakligen bestod av hemlösa och det första konstprogrammet för hemlösa i Los Angeles. På Skid Row Museum & Archive finns i dag arkivet efter de föreställningar och konstprojekt som organisationen arrangerat under sin 35-åriga historia. Ett av projekten är biennalen Walk the Talk som av Artforum kallats ”en kompromisslös politisk teater”. Inom Skid Row finns i dag en stor andel människor som identifierar sig som konstnärer.
Organisationen är ett av elva arkiv som ingår i projektet Traversing the Archive och som initierats och drivs av kulturråden Mike Bode i Istanbul, Maria Lind i Moskva och mig själv, och som bl.a. undersöker arkivens möjligheter och utmaningar idag.
.

Foto: HL Pousette


Bara ett par kvarter från Skid Row Museum & Archive ligger MOCA (Museum of Contemporary Art) och The Broad. Den sistnämnda är en spektakulär privat byggnad som grundades av filantroperna Eli and Edythe Broad som sedan femtio år byggt en samling med nästan 2000 konstverk av konstnärer som levt och verkat i USA, bland annat Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons, Barbara Kruger, Yayoi Kusama, Cindy Sherman och Andy Warhol.
.


Om Skid Row är en mycket fattig del av Los Angeles så är Brentwood en av de rikare. I den här delen av staden ligger Getty Center som byggts med medel från den amerikanska oljemagnaten och konstsamlaren J. Paul Gettys förmögenhet. En imponerande anläggning med museibyggnader och forskningscentrum ritat av arkitekten Richard Meier ligger på en höjd med utsikt över staden. Organisationen har mycket stora ekonomiska tillgångar, och finansierar även en rad konst- och kulturprojekt, konservering och forskning.
.


Precis som i resten av USA sker en övervägande del av kulturfinansiering i Los Angeles med privata medel. När jag träffar Department of Cultural Affairs menar de att en utmaning är att många filantroper och donatorer oftast sponsrar redan etablerade konstnärer och satsar på block-busterutställningar. Intressant att notera är att de skattelättnader amerikanska företag och individer får vid kultursponsring indirekt betalas med skattemedel. Som svar på min fråga om effekten av ökad privat finansiering av kultur svarar de att det finns en stor risk att privat finansiering skapar incitament för minskat statligt och kommunalt stöd. De begränsade offentliga medlen som till exempel Los Angeles stad bidrar med till kultur går därför till stor del till mindre etablerade konstnärer, experimenterande verksamhet och finansiering till sociala projekt på lokal nivå, ofta i utsatta områden.

En av organisationerna som får stöd av både Getty och Los Angeles stad är 18th Street Arts Center. Centret och residenset, nyligen utvidgat med nya lokaler även på Airport Campus, är beläget i Santa Monica med cykelavstånd till stränderna efter kusten. Här hyr lokala konstnärer ateljéer och konstnärer från övriga USA erbjuds tidsbegränsade residensvistelser. Här finns även fyra ateljéer för internationella konstnärer som framför allt bekostas genom samarbete med olika nationer.
2028 arrangerar Los Angeles sommar OS. Inför denna enorma satsning vill Los Angeles stad satsa på ökad internationalisering och samarbete med internationella konst- och kulturutövare. Kanske är det dags att utöka Sveriges engagemang i staden för att möjliggöra än mer utbyte av idéer, precis som vi gjort inom design, arkitektur och konst sedan mer än hundra år.
