LUNDAHL & SEITL PÅ USA TURNÉ

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , ,

Det är 25 grader varmt i Washington och på House of Swedens takterass ledsagas besökarna i ett konstverk som använder sig av VR – teknologi. Ambassaden har bjudit in konstnärsduon Christer Lundahl och Martina Seitl att under tre dagar uppföra performanceverken The Memor och Symphony of a Missing Room.

Performanceverket The Symphony of a Missing Room på House of Swedens takterass med utsikt över Potomac River. Foto: Helene L Pousette

Lundahl & Seitls verk har visats på mer än 30 platser runt om i världen. Ljud och berättelse anpassas för varje ny plats och fragment av tidigare platser finns med i det nya.

Alla som upplever verken bär hörlurar och goggles som stänger ute synintryck. Dom ledsagas av performers från The Lab for Global Performance & Politics och tillsammans blir de del av verket genom sina kroppar och koreografi. Att känna tillit till den andre är helt avgörande och ledsagaren behöver därför skapa en säker och trygg situation.  

Enligt Lundahl & Seitl är tekniken en del av upplevelse, fokus är dock på vad vi kroppsligen upplever – vad vi känner, luktar, hör och ser. Även platsen är viktig. Vid House of Sweden ligger solen på och det blåser ljumma vindar som också blir del av upplevelsen.

Tidigare i veckan visade Lundahl & Seitl de båda verken på ACT (Art.Culture.Technology) på MIT i Boston. Jag befann mig där för ett samtal om deras konstnärskap med personal och studenter. Man menade att Lundahl & Seitls verk är ovanliga i denna teknikintensiva miljö. Visserligen arbetar konstnärerna med ny teknik, men det är inget som definierar deras arbete. Genom att förändra perception på sina besökare och genom att framkalla tankar och upplevelser bortom den värld som skapat teknologin så utgör konstverken ett motstånd till denna världsåskådning.

”Med Lundahl & Seitl arbete blir det kusligt tydligt att vi till stor del saknar ett språk som kan beskriva vad som händer i våra kroppar när vi interagerar med ny teknik”, säger Gediminas Urbonas, docent på ACT och ambassadens samarbetspart på MIT.  

På tisdag reser konstnärsduon vidare till New York för att visa sina performanceverk på ONX Studio beläget i Onassis Gallery på Manhattan, och på Scandinavian House där man även arrangerar ett samtal med konstnärerna och curatorn Barbara London.

För ambassaden har det varit viktigt att stödja Lundahl & Seitls USA turné till tre platser med olika förutsättningar och publik. Förhoppningen har varit att konstnärerna kan skapa nya och fler kontakter som i sin tur kan leda till framtida projekt. Redan halvvägs in i USA turnén säger konstnärerna att nya intressanta kontakter tagits.

Lundahl & Seitls turné till Boston, Washington D.C. och New York finansieras av Sveriges ambassad i Washington D.C., Generalkonsulatet i New York, ACT MIT i Boston, Scandinavian House, ONX Studios samt Konstnärsnämnden och Kulturrådet.

x

The Menor and The Symphony of the Missing Room experiences were a wonderful sensory adventure, very thought provoking. It was a challenge to release my unconscious habit to be solely dependent on my own senses to direct movement, and give full trust to the artist taking care of me.” Besökare House of Sweden 25 september 2022

x

Abigail Devine, Lyndi Tsering, Ulrika Frank, Calissa Grady, Jacob Teall och Martina Seitl.
Foto: Helene L Pousette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.