Lyckan är när gästerna ber om doggy-bag

kl. av | Taggar: , , , , ,

Ännu ett år har gått. Ett år av kulturfrämjande i Kina. Som tack brukar jag bjuda årets samarbetsparter och andra på middag i december. I år bestämde jag mig för att istället bjuda hem på pepparkaksbakningsmottagning. Förutom att smaka annat smått och gott som vi svenskar stoppar i oss vid juletid, fick gästerna prova på att rulla ut pepparkaksdeg och mäta ut sina egna kakor.

I olika sammanhang brukar jag betona vikten av att människor möts och att det är då de riktigt långsiktiga relationerna skapas. När man arbetar på en ambassad är nätverkande något av det viktigaste vi ägnar oss åt. För med de kontakter vi skapar, kan vi koppla samman människor som en elcentral kopplar samman elkablar och i bästa fall få till relationer där det slår gnistor.

I en tid då alla ambassader har påbud hemifrån att kommunicera via sociala media, så kallad ”digital diplomati”, sätts ofta likhetstecken mellan det och ”offentlig diplomati” – diplomatin då vi samtalar med det civila samhället snarare än andra diplomater och tjänstemän representerande stationeringslandet vi befinner oss i. Jag vill hävda att det likhetstecknet är fel. För digital diplomati är ju egentligen bara en del av den offentliga diplomatin.

Det är bra med digital diplomati, men vi får inte glömma bort övriga delar, de där vi träffas öga mot öga och med alla sinnen umgås och ibland känner att kemin funkar och ser oanade samarbetsmöjligheter för framtiden. Jag talar om de långsiktiga relationerna som kan skapas i dessa sammanhang. Det är dem jag är ute efter när jag i tjänsten sysslar med mitt nätverkande.

När det är dags för mina bakande gäster att gå hem kommer den något oväntande frågan: ”Får vi ta doggy-bag med oss hem?” Jag tar skrattande fram ett paket med plastpåsar och börjar dela ut och ser hur lussekatter, pepparkakor och julgodis slinker ned. Jag tänker, vad härligt det är med gäster som ber om doggy-bag. För vem sjutton skulle begära att få en påse med sig hem från någon de inte känner väl? För mig är det det ultimata beviset på ett lyckat år.

Gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.