Malin Persson Giolito – i Sydafrika och på Netflix

kl. av | Taggar: , ,

”I länder där kriminaliteten är hög är intresset för kriminalromaner mindre – i länder med låg brottslighet är intresset stort”. Författaren Malin Persson Giolito håller workshop i Johannesburg för en uppmärksam skara, som vill lära sig mer om att skriva deckare.

”I Sverige är vi så sekulära att kriminalromanerna fyller ett behov av att möta moraliska dilemman, som vi tidigare kunde göra i prästens predikningar och bibeln. Allegorier om vad som är rätt och fel”, resonerade Malin.

joszibf
Malin och deltagare vi workshop på Jozi Book Fair

I tio dagar hade vi förmånen att ha Malin hos oss i Sydafrika. Hon medverkade vid Jozi Book Fair, som går av stapeln i Newton, nära Market Theatre, i Johannesburg, och riktar sig till en läsande allmänhet, främst barn och ungdomar. Årets internationella gäster var, bland andra, den kenyanska poeten Shaljia Patel och själv träffade jag dissidentpoeten och legenden James Matthews och poeten Diana Ferrus.

Malin höll två workshops vid Jozi Book Fair och samtalade också med radiojournalisten Phumele Motene under en uppskattad kväll på ambassadörens residens. (Lyssna till en längre radiointervju med Malin på kanalen 702 här.) Sedan reste vi vidare till Kapstadens Open Book Festival som samlar ett stort antal sydafrikanska och utländska författare, och påminner en del om Stockholm Literature i sitt upplägg.

Malin Persson Giolito samtalr med Deon Meyers, Iman Verjee och Lauren Smnith på Open Book
Malin Persson Giolito samtalr med Deon Meyers, Iman Verjee och Lauren Smnith på Open Book

När jag föreslog Malins namn för Open Book var hennes roman Störst Av Allt/Quicksand uppmärksammad och populär i Sverige samt såld till en del länder. När hon landade hos oss i Sydafrika var hennes bok listetta i Sverige samt såld till 27 territorier. Den sista bomben släppte Malin på Open Book – Störst Av Allt blir Sveriges första originalserie för Netflix!

I Störst Av Allt har brottet redan skett när romanen inleds, och den är snarare en resa in i ett Sverige av i dag, speglat genom ett antal tonåringar fångade i samma klass, samma klassrum, än en klassik kriminalroman.

Till nästa år kommer vi att göra en större satsning inför National Book Week, som sträcker sig över ungefär två veckor.

Vad gäller läsning och litteratur har vi ytterligare några samarbeten och aktiviteter på gång, bland annat ett utbyte med Tshwane Speak Out Loud, en av Sydafrikas största Poetry Slam-tävlingar. Och till Bokmässan i Göteborg kommer förläggaren Nick Mulgrew, grundare av Uhlanga Press.

Fin kväll på ambassadör Cecilia Julins residens tillsammans med bland andra ambassadöre Lindiwe Mabuza och kvällens yngsta deltagare, dotter til Kgauhelo Dube, samt i samtal med Phumele Motene.
Fin kväll på ambassadör Cecilia Julins residens tillsammans med bland andra ambassadöre Lindiwe Mabuza och kvällens yngsta deltagare, dotter til Kgauhelo Dube, samt i samtal med Phumele Motene.

Det inledande citatet – hur står det sig i relation till Johannesburg och Sydafrika, som anses vara ett våldsamt land? Hur det är med deckarläsandet här vet jag uppriktigt sagt inte, men sällan har jag sett så stort engagemang för läsrörelser, läsande, Spoken Word och poetry slams som här i Sydafrika. Det är

tydligt att många ser att framtiden innehåller läsande och skrivande människor, och då är nog genren mindre viktig.

Malins närvaro i Sydafrika var möjlig tack vare stöd från Svenska Institutet.

Följ oss i sociala medier:

Twitter: HeddaInSA,, SwedeninSA

Facebook: Embassy of Sweden in Pretoria

Malin uppmärksammades både i tidningarna och i radio, som är det största mediet i Sydafrika.
Malin uppmärksammades både i tidningarna och i radio, som är det största mediet i Sydafrika.
Med legendarerna James Matthews and Diana Ferrus, båda poeter
Med legenderna James Matthews and Diana Ferrus, båda poeter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.