Många gäster på besök under hösten

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
New Civic Rituals: making common space på Postane, Istanbul

Det är alltid tillfredställande och glädjande när besökare från Sverige kommer till Istanbul. Staden griper tag i en, man finner sig plötsligt i brytpunkten mellan öst och väst och förundras över alla de historiska skikten, man blir upprymd, man fascineras, man ser möjligheter. Nu när pandemins sega moln äntligen börjar skingras (ta i trä!) gläds vi åt att återigen kunna ta emot en stadig ström av gäster på besök, för kontaktskapande, för att ställa ut, framträda eller genomföra projekt. 

Design Biennalen förra året gick under namnet Empathy Re-visited och tvingades av förklarliga skäl anpassas till pandemin, det medförde att istället för ett storslaget event under några veckor omvandlades Biennalen till något helt annorlunda, en lång kedja av programpunkter, fördjupande samtal, mindre utställningar spritt över tid. Sverige hade två projekt med i Biennalen: Dansbana! med arkitekterna Anna Fridolin, Teres Selberg och Anna Pang och ett projekt om begreppet ”Al Masha”* av Sandi Hilal och Alessandro Petti.

Sandi Hilal och Alessandro Petti
Dansbana! arkitekterna Anna Fridolin, Teres Selberg och Anna Pang

På grund av reseavrådan kunde inga av deltagarna besöka Istanbul förra året, utan istället uppfördes Dansbana! (en fysisk och bokningsbar dansbana med inbyggd musikanläggning) av biennalens medarbetare i Kalamış parken i stadsdelen Kadıköy i Istanbul. Hela produktionen och arbetet med installationen genomfördes i nära kontakt med arkitektteamet på distans hemma i Sverige.

Trots, eller tack vare pandemin, kunde vi inom ramen för den nu “utsträckta” Design Biennalen äntligen, många månader senare, bjuda in alla till Istanbul. Anna Fridolin, Teres Selberg och Anna Pang kom för att besöka och uppleva dansbanan och träffa sina samarbetspartners och Sandi Hilal och Alessandro Petti för att genomföra sina research samtal om ”Al Masha” på plats i Istanbul. 

New Civic Rituals: making common space, Sandi Hilal och Alessandro Petti. Bild: IASPIS
Dansbana! Kalamış parken, Istanbul

I samband med besöken arrangerades också ett publikt samtal: New Civic Rituals: making common space på Postane (en nybildad plattform för bland annat konst, arkitektur och urban stadsplanering). Samtalet arrangerades i samarbete med Istanbul Design Biennial och IASPIS där Magnus Ericson från IASPIS också deltog. Hela satsningen är en del av ett nytt internationellt utbytesprogram kopplat till både konst- och designbiennalerna i Istanbul som utvecklats i samarbete mellan IASPIS, Sveriges generalkonsulat och svenska forskningsinstitutet i Istanbul.

Parallellt med de ovannämnda besökarna hade vi också tre svenska samtidskonstnärer på plats i Istanbul. Petra Bauer, Elin Strand Ruin och Ays Alayat. De var här för att göra research för ett samarbetsprojekt tillsammans med tre turkiska konstnärer: Larissa Araz, Özge Açıkkol och Şafak Şule Kemancı. Projektet handlar om konstnärliga undersökningar utifrån kvinnors historia med utgångspunkt i ett mycket sällsynt och viktigt arkiv Istanbul. Arkivet, som drivs av the Women’s Library and Information Center, innehåller mängder av material om kvinnor och kvinnors sociala historia och litteratur i Turkiet från den Ottomanska tiden fram tills idag. 

Arbetsmöte “Exploring the Womens archive”
Hos The Women’s Library and Information Center
Besök på konsthallen DEPO

Konstnärerna som samarbetar parvis (en svensk och en turkisk) har tillsammans djuplodat i arkivet och nu, efter månader av digitala möten, planering och distansarbete, kunde de svenska konstnärerna genomföra sina första research resor på plats i Istanbul. Resultatet av dessa samarbeten kommer att presenteras i en utställning ”Exploring the Women’s archive” på konsthallen DEPO i Istanbul under våren 2022. Mer om detta nästa år. Projektet har utvecklats tillsammans med Svenska Institutet inom ramen för SI´s satsning i Turkiet ”Equal Spaces”. 

Strax efter de svenska konstnärerna hade återvänt hem till Sverige fick vi besök av Mats Lindström och Lisa Stenberg från Elektronmusik studion i Stockholm (EMS). De var i Istanbul för att besöka İTÜ Center for Advanced Studies in Music (MIAM) dels för att hålla en presentation om EMS och elektroakustiskt musik historia i Sverige, men också för att besöka MIAM’s studios och lära känna institutionen. Detta som ett led i ett kommande utbyte mellan EMS och MIAM kring elektroakustisk musik. Projektet initierades av Generalkonsulatet i samband med vårt firande of Svenska Palatset ”Red Dream (for Gunnar Ekelöf)” av ljud- och bildkonstnärerna Carl Michael von Hausswolff och Cevdet Erek.

EMS besök på İTÜ Center for Advanced Studies in Music, Istanbul
EMS besök på İTÜ Center for Advanced Studies in Music, Istanbul
Mats Lindström hos İTÜ Center for Advanced Studies in Music, Istanbul

Sist men inte minst, fick vi besök av poeten och dramatikern Athena Farrokhzad som var i Istanbul för att närvara vid The New Text New Theatre Festival, för att se en nyproduktion och läsning av hennes pjäs ”Moral enligt Medea”. Pjäsen har nyligen översatts till turkiska av teatern Galata Perform. Översättningen kommer att publiceras av Galata Perform under våren tillsammans med Christina Ouzounidis pjäs ”Heterofil”. Översättningen och publikationen har fått stöd från Kulturrådet och Generalkonsulatet i samverkan med Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul.

Från Galata Peforms läsning av Athena Farrokhzads pjäs “Moral enligt Medea” med skådespelarna Metin Akdülger och Şenay Gürler
Athena Farrokhzad i samtal med regissören Yeşim Özsoy
Athena Farrokhzad

Ett fint slut på året och en intensiv höst, och för vår del är det verkligen glädjande att kulturutbyten återigen tagit fart och att vi nu rör oss från det hybrida till fler och fler verkliga möten och att Istanbul och Turkiet få återigen inspirerar våra gäster. Nu ser vi fram emot många fler besökare nästa år!

* Al Masha är en undersökning av hur det offentliga rummet och gemensamma platser formas och bildas. Det är ett förslag till en kritisk förståelse av allmänningen genom att föreställa sig begreppet gemensamhet. En grundläggande aspekt av det gemensamma är ett krav på aktivt deltagande, som finns i den arabiska termen “al masha”, som hänvisar till kommunal mark som är lika fördelad mellan bönder. Denna undersökning tittar på hur al masha kan återupptäckas och återaktiveras bortom institutioner och statsapparater.

One response to “Många gäster på besök under hösten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.