Maria Lind nytt kulturråd i Moskva

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

Den 14 maj utsåg regeringen Maria Lind till nytt kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva. Hon tillträder tjänsten i augusti 2020.

– Maria har djup förankring i kulturlivet både i Sverige och internationellt. Hon är kreativ och har god erfarenhet av att leda verksamheter och få dem att utvecklas. Jag är därför väldigt glad att vi rekryterat Maria Lind till denna viktiga tjänst. Inte minst i den kris som vi nu ser utvecklas globalt, är internationellt utbyte oerhört viktigt, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

– Som slavist ska det bli spännande att arbeta med kulturutbyte i Ryssland, ett stort och dynamiskt land med ett rikt kulturliv. Att följa i Stefan Ingvarssons fotspår känns helt rätt, särskilt nu i pandemitider då vi blir påminda om hur viktigt det är med kontakt över gränserna, säger Maria Lind.

Maria Lind är en meriterad konstvetare, kurator och föreläsare. Hon har bland annat varit chef på Kunstverein i München och vid masterprogrammet i curating på Bard College i New York. Därutöver har hon bland annat varit konstnärlig ledare för Asiens största samtidskonstevenemang, biennalen i Sydkoreanska Gwangju, och professor i konstnärlig forskning vid Oslos konstakademi. I Sverige har hon skrivit konstkritik för Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, varit intendent på Moderna museet samt chef för Iaspis och Tensta konsthall.

Vi hälsar Maria varmt välkommen!

Maria Lind porträtterad av konstnären Bernd Krauss.

Bakgrund om kulturråden
Kulturrådstjänster finns i dag på Sveriges ambassader i Berlin, London, Moskva, Peking, Pretoria och Washington, vid Sveriges generalkonsulat i Istanbul samt vid Sveriges ständiga representation i Bryssel. Kulturråd finns även i Paris med Svenska institutet som huvudman. Kulturrådens övergripande uppgift är att främja kultursamarbeten och stimulera den kulturella dialogen med stationeringslandet. Kulturråden ska också verka för kulturen som en del i satsningar på att främja Sverigebilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.