Massor med musik i samarbete med EU i Washington och New York

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Gästbloggare: Katarina Jansdottir, kulturpraktikant vid ambassaden i Washington

EU-medlemsländernas ambassader arbetar nära EU-delegationen i Washington DC på flera fronter, inte minst med kulturella projekt och samarbeten. I maj firas European Month of Culture i USA med flera spännande kulturevenemang.

European Month of Culture

 

Mersiha Mesihovic och Linda Zachrison på Lincoln center efter samtal om Kultur och Migration, foto Niklas Arnegren

 

Månaden invigdes i år med ett panelsamtal arrangerat i samarbete med Origins Theatre på Lincoln Center i New York med temat migration och kultur. Kulturrådet Linda Zachrison deltog tillsammans med Sverige-baserad bosniska koreografen Mersiha Mesihovic, Marco Calvani (italiensk dramaturg och filmregissör), Daniel Hrbek (Czech Theatermaker), Maria Rapicavoli (italiensk bildkonstnär), Ross Burnett (Policy Manager för Arts Council England), Gian Maria Tosatti (italiensk video- och installationskonstnär), Shukri Sindi (irakisk konstnär).

Origin Theatre’s European Month of Culture Launch Event in New York

Eurobeats

Nytt för i år är musikfestivalen Eurobeats 2–10 maj, ett initiativ av nätverket av europeiska kulturinstituten EUNIC i Washington, D.C för att visa upp och fira europeisk musik i den amerikanska huvudstaden. Sverige öppnade festivalen med en konsert, filmvisning och diskussion med Lisa Nordström och Pether Lindgrens projekt Sonica Sequence 2 maj i House of Sweden.

Kulturråd Linda Zachrison med Lisa Nordström och Pether Lidgren.
Kulturråd Linda Zachrison med Lisa Nordström och Pether Lindgren. Foto: Embassy of Sweden

Söndag 6 maj visades tre filmer i House of Sweden från Tjeckien, Finland och Sverige: Vinyl Generation (2016) av Keith Jones om konst, vinylskivor och revolution i 1980-talets Tjeckoslovakien; The Punk Syndrome (2012) av Jukka Kärkkäinen och J-P Passi om finska punkgruppen Pertti Kurikan Nimipäivät vars medlemmar lever med autism och Downs syndrom; samt en repris av svenska filmen Sonica Sequence (2017) regisserad av Sebastian Pena, Manne Kjellander och Åke Linton.

Hellenic Cultural Institute (Grekland) hade en utomhuskonsert på Harvard Center for Hellenic Studies; Goethe Institut (Tyskland) fortsatte sin söndagsjazzserie med bandet Just Another Foundry; Spain Arts and Culture bjöd på andalusisk, irakisk, sefardisk och albansk musik med Original Quartet på NYU; och Frankrike visade dokumentären French Waves följt av ett DJ-set med elektronisk musik på Dupont Underground, en nedlagd underjordisk tunnelbanestation som gjorts om till galleri/klubb, mitt i staden.

EU Open House

Den stora händelsen under majmånad är EU Open House. 12 maj, samma dag som finalen i Eurovision ägde rum, öppnade medlemsländerna under en dag sina ambassader för allmänheten och bjöd på kultur. På Sveriges ambassad utgick vi från vårt tema ”Swedish Footprints – Shaping the Future” och utställningen The Creative Nation: Swedish Music and Innovation av Svenska Institutet och firade svensk musik med ett silent disco. Besökare fick låna ett par hörlurar och dansa till tre svenska spellistor med klassiker, pop och house.

Silent disco på House of Sweden.
Silent disco på House of Sweden under #EUopenhouse den 12 maj
Trädgårdslounge på House of Swedens takterrass.
Trädgårdslounge på House of Swedens takterrass.

Vi spred även svensk kultur genom att göra knappar med svenska motiv och skyltar med svenska budskap för spridning på sociala medier. På House of Swedens takterrass var det somrig stämning med utsikt över Potomacfloden, IKEA USA var på plats för att bjuda på hälsofika och Volvoåterförsäljaren Don Buyer i Falls Church, VA stod utanför entrén med två bilar. Vi fick totalt 2500 besökare under hela dagen!

Svensk musik i DC
Vi har även uppmärksammat svensk musik i andra sammanhang i DC under våren. Stämningen i House of Sweden har varit hög med Jockum Nordström & Joakim Åhlund Band 27 mars och New Tide Orquesta fullkomligt förtrollade publiken med sin konsert 6 april.
Efter Tim ”Avicii” Berglings bortgång visades till hans minne dokumentären Avicii: True Stories av Levan Tsikurishvili 22 april på House of Sweden. Det var en känsloladdad stund med presentation av Ambassadör Karin Olofsdotter.

Albumaktuella Fever Ray ett stopp i Washington DC 14 maj på 9:30 Club, en av huvudstadens hippaste natt- och konsertklubbar. Karin Dreijer och hennes band uppmärksammades i New York Times när albumet Plunge släpptes och fortsätter nu vidare med sin färgglada och queera show till den amerikanska västkusten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.