
Soft power och kulturens betydelse inom diplomatin under en tid med tre brittiska premiärministrar, brexits följder och ett brittiskt monarkskifte. Så sammanfattar ambassadens tidigare praktikant Andrea Grill sin tid på kulturavdelningen på Sveriges ambassad i London.
Gästbloggare: Andrea Grill
I Storbritannien har internationella kultursamarbeten stor betydelse, särskilt efter brexit och de omtumlande politiska tider som landet befunnit sig i. Detta tydliggjordes för mig under min praktik, som ingick i min utbildning i Europastudier med humanistisk profil vid Lunds universitet. Praktiken gav mig möjligheten att bredda mina perspektiv och kunskaper ytterligare inom mitt ämnesområde, eftersom jag blev inblandad i alla de olika samarbetsprojekt som vi på ambassadens kulturavdelning genomförde under hösten och vintern.
Hösten tog avstamp i London Film Festival, som visade så många som sex svenska filmer. Det stora intresset på festivalen visar att svensk film uppskattas av en internationell publik och att vi genom film kan visa upp svensk kultur och vad Sverige representerar.

Ambassadörens residens användes flitigt under hösten för att anordna både mottagningar och middagar som främjar kulturellt utbyte mellan Sverige och Storbritannien. En av de första mottagningarna som hölls var i samband med lanseringen av den sjunde och sista boken i Bokförlaget Stolpes ambitiösa Catalogue Raisonné över Hilma af Klints liv och konst. Mottagningen var en fin hyllning till en mycket uppskattad konstnär som har fått stor uppmärksamhet utomlands, inte minst i Storbritannien. Bland annat kommer Tate Modern att öppna en stor Hilma af Klint-utställning senare i vår.

En annan svensk kulturhändelse som fick stor uppmärksamhet var när streamingtjänsten Viaplay lanserades i Storbritannien. För att fira lanseringen anordnades en nätverksmiddag på det svenska residenset, där nyckelpersoner inom brittisk press, film- och tv-bransch och näringslivet samlades.
Med anledning av att Moderna Museets vd Gitte Ørskou och kollegan Katarina Swanström var på besök i London tillsammans med en svensk delegation anordnades ytterligare en mottagning på ambassadens residens, med syfte att främja utbyten och relationer mellan det svenska och brittiska konstlivet. Likt så många andra av ambassadens mottagningar gavs det här möjlighet för kulturellt engagerade människor från Sverige och Storbritannien att inspireras och mötas genom sitt gemensamma kulturintresse. Andra exempel på detta är mottagningarna vi ordnade för att uppmärksamma översättarföreningen SELTA:s 40-årsjubileum och för den internationella lanseringen av Sveriges nya produktionsincitament för film- och tv-produktion.
Ambassaden har under det gångna året gjort en stor satsning på att främja svensk musik i Storbritannien. I samband med 2022 års världspremiär av ABBA Voyage i London har svensk musik och det svenska musikundret uppmärksammats stort i brittisk media. Mediebevakningen har möjliggjort ökad synlighet även för andra svenska artister och musiker när de har lyfts fram som en del av det svenska musikundret. Därför har ambassaden lagt mycket tid och energi på att lyfta fram svensk, nutida musik i Storbritannien, vilket har resulterat i många spännande musikprojekt. Genom dessa projekt kunde ambassaden fortsätta rida på den våg som ABBA skapat och presentera svensk musik för en bred, intresserad allmänhet.

Sedan några år tillbaka har ambassaden beviljat stöd till Martin Adler-priset som delas ut av pressfrihetsorganisationen Rory Peck Trust. Den årliga prisceremonin syftar till att uppmärksamma frilansande journalisters viktiga arbete i krigs- och konfliktzoner, och Martin Adler-priset är uppkallat efter den svenska frilansjournalisten som omkom under ett uppdrag i Mogadishu år 2006. Priset delades i höstas ut av ambassadör Mikaela Kumlin Granit, som bland annat talade om Sveriges demokratistärkande arbete och hur viktig internationell, oberoende journalistik är i tider av desinformation och förtryck. 2022 års mottagare av Martin Adler-priset blev den sudanska frilansjournalisten Mohammed Amin, som belönades för sin modiga rapportering av oroligheterna i nordöstra Afrika som använts av nyhetsbyråer världen över. Att skildra verkligheten för de som annars inte kan ta del av den främjar global demokratisering, och länder världen över kan förenas för att bekämpa de problem och konflikter som finns. Genom samarbetet med Rory Peck Trust bidrar ambassaden till att främja en demokratisk värdegrund.
I november samarbetade ambassaden med English National Ballet i anslutning till världspremiären av Mats Eks uppsättning av The Rite of Spring på Sadler’s Wells. För föreställningens scenografi och kostymdesign stod Marie-Louise Ekman, och ljusdesigner var svenska Linus Fellbom. Nytolkningen av Stravinskijs klassiker möttes av stående ovationer och lysande recensioner, och English National Ballet planerar en nyuppsättning redan under 2023.

Inom konsthantverk har ambassaden stöttat den svenska konstnären Klara Kristalovas medverkan i Hayward Gallerys uppmärksammade utställning Strange Clay. Kristalovas installation Camouflage, där hennes keramiska verk hade placerats i en svensk skogsmiljö uppbyggd av organiska material som kvistar, löv och mossa, var ett av de absolut mest framlyfta verken i utställningen.
Under min praktiktid har kulturavdelningens samtliga projekt visat hur kultur får människor med olika bakgrund, kultur och språk att mötas och samarbeta. Kultur påverkar internationella relationer, skapar gemensam förståelse och bygger broar – ett arbete som ambassadens kulturavdelning genomför och som jag har fått vara involverad i. Som praktikant känner jag stor tacksamhet för möjligheterna som ambassadens kulturavdelning har gett mig, och de kulturupplevelser som jag har fått ta del av. Det har också varit fantastiskt att få praktisera i en så spännande, global och mångfacetterad stad som London. Alla de kulturella upplevelser och insikter som ambassaden har gett mig under min praktik har visat hur svensk kultur stödjer svensk diplomati och främjar Sverigebilden i världen.