Med ministern i Dresden och Berlin

kl. av | Taggar: , , ,

 

Från utställningen "Gewalt und Geschlecht" på Militärhistorisches Museum i Dresden
Från utställningen “Gewalt und Geschlecht” på Militärhistorisches Museum i Dresden: Kvinnliga US-soldaters uniformer med texter på insidan. Från konstpedagogiskta projektet “Fatigues Clotheline – Healing Trauma Through Art”

På sin tågturné genom Europa kom Alice Bah Kuhnke till Tyskland i veckan. Jag mötte upp på stationen i Dresden i tisdags vid lunchtid. Eftersom tåget var försenat ringde jag till borgmästarens kontor, där vi var väntade. Damen från protokollet sa att de gärna ville skicka polisen att eskortera ministern från stationen till Rådhuset. Oväntat fick vi alltså bärhjälp och skjuts i polisbil av tre vänliga poliser. Borgmästaren tog emot i Rådhuset tillsammans med Dresdens jämställdhetsansvariga. Samtalet kom snabbt att handla om den stora utmaning som staden stod inför 2015, då flyktingvågen kom och förbundslandet Sachsen, som Dresden är huvudstad i, fick ta emot många nyanlända (i likhet med alla 16 förbundsländer, enligt en fördelningsnyckel som regeringen använder). Dresden fick ju världens ögon på sig för den uppflammande främlingsfientligheten och Pegida-rörelsens måndagsdemonstrationer. Viceborgmästare Detlef Sittel sa att det största problemet var att det inte fanns tid att förbereda staden och befolkningen. Man blev tagen på sängen och stadslivet påverkades snabbt. Idag har det stabiliserats, inga flyktingar bor längre i gymnastiksalar, de nya medborgarna har börjat landa i staden och känslorna har lugnat ner sig. På frågan hur stadsledningen hanterade problemen, sa han att det som varit mest framgångsrikt var medborgardialogerna som borgmästaren regelbundet höll. En gång i månaden under flera år bjöd han in allmänheten till Kreuzkirche, en stor kyrka i centrum, för att över en kopp kaffe få höra vad de upplevde som problem. Dessa möten var välbesökta och uppskattade. Enligt Sittel var det också mycket bra för stadens ledning att höra och förstå vad som oroade människor, att lyssna på och bemöta alla individuellt. Det hjälpte beslutsfattarna att prioritera bland åtgärder. Han menar att varje stad behöver hitta sina lösningar. Pegida demonstrerar visserligen fortfarande varje måndag, men de är numera endast knappt en tiondel så många som i början. Han sa att det rör sig om cirka 2000 personer, varav cirka 1000 från Dresden och resten från andra håll. Med tanke på att det bor 550 000 i Dresden menar Sittel att det numera är en relativt liten del och att det utbredda missnöjet från 2015 har lagt sig.

Alice Bah Kuhnke skriver in sig i staden Dresdens gästbok

Funktionen jämställdhetsansvarig (Gleichstellungsbeauftragte für Frau und Mann) inrättades i Dresden år 1990. Dr Alexandra Kathrin Stanislaw-Kemenah har innehaft tjänsten sedan 2012 och berättade om arbetet mot våld i hemmet, människohandel och prostitution. Intressant var också forskningsprojektet om   mäns hälsa i relation till våldsprevention. Hon har också skrivit en essä i katalogen till utställningen, som var nästa mål på ministerns resa, nämligen den om våld och kön på Militärhistorisches Museum: “Gewalt und Geschlecht – Männlicher Krieg – Weiblicher Frieden?”

Alice Bah Kuhnke framför en verk av konstnärskollektivet guerillagirls.com, med Överstelöjtnant Jan Luckzat och vår guide Carsten Blessman
Alice Bah Kuhnke framför ett verk av konstnärskollektivet Guerillagirls med överstelöjtnant Jan Luckszat och guiden Carsten Blessman

 

Utställningen öppnade den 27 april efter att ha skjutits upp i nästan ett år. I medierna har det rapporterats att konflikter och kritik fick allt att stanna upp. Kuratorn för utställningen hade plötsligt slutat och gått till ett nytt jobb i Berlin. Den nye chefen för museet, som ägs och drivs av försvaret, ska ha motsatt sig vissa verk som kuratorn tänkte visa. Det uppfattades tydligen som kontroversiellt av vissa att visa en utställning om kön och våld sida vid sida av de traditionella miltitärhistoriska samlingarna.

Tur att de beslöt sig för att genomföra projektet! Vi fick en oerhört intressant och initierad visning av utställningen, som har en stor mångfald i både uttryck och teman. Den utmanar föreställningar om makt och kön på ett omvälvande och effektivt sätt. Vår lilla delegation med kultur- och demokratiminstern i spetsen var mycket imponerad över utställningen. Vi hade gärna stannat någon timme till. Gå och se den om du har vägarna förbi Dresden! Den visas till och med oktober.

 

Foto Marco Priske

Nästa dag var det då dags för Berlin. Vi började med ett besök på förintelsemonumentet, Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Trots att det var ganska tidigt på dagen var det redan fullt med besökare: tyska skolklasser, en grupp höga militärer från olika länder och vanliga turister. De flesta som besöker Berlin kommer förbi monumentet med det 2700 stenarna, tittar på och kanske går igenom det. Men många känner nog inte till den utställning/ det informationscenter (gratis inträde) som hör till och som ligger under stenblocken. Vi fick en visning av Ulrich Baumann, historiker och en av de som har varit med från början och skapat det. Det är en omfattande dokumentation av judeförföljerserna från det att Hitler tagit makten. Där finns också ett videoarkiv med vittnesmål från överlevande över hela världen, från 70-talet och fram till nu. Som besökare möter man många ofattbara öden och alltid lika skrämmande fakta. Det kändes bra att se så många unga och skolgrupper där. Det är oerhört viktigt att upplysa och prata med dem om Förintelsen.

esra_kuecuek_schurian_aufmacher
Esra Küçük från Gorki Forum

Nästa programpunkt var en lunch på ambassaden. Vi hade bjudit några kulturpersonligheter för ett samtal bland annat om yttrandefrihet och journalisters och konstnärers villkor i våra respektive länder. Det var Der Spiegel-journalisten Georg Diez, Esra Kücük, ledare för Gorki Forum vid Maxim Gorki Theater och journalisten och författaren Gellert Tamas från Sverige, bosatt i Berlin. Som ett dystert tecken i tiden blev lunchen något försenad på grund av att Esra Kücük och Gorki Theater på förmiddagen hade nåtts av nyheten om att en av de gästande konstnärern från Turkiet hade blivit fängslad under ett besök i sitt hemland. Samtalet handlade om hur hot och våld mot journalister och konstnärer ökar i våra länder och att vi behöver kraftsamla för att skydda det fria ordet och den konstnärliga friheten.

ABK

Senare på eftermiddagen var kultur- och demokratiministern bjuden till ett möte med den nyligen tillträdda Staatsministerin (jmfr statssekreteraren) Michelle Müntefering på utrikesdepartementet. Müntefering är ansvarig för internationell kulturpolitik och de båda hade ett intensivt samtal om gemensamma strävanden för bland annat jämställdhet, ett stärkt civilsamhälle och ungas delaktighet i samhället. Kulturministern betonade Tysklands roll som förebild och partner i det internationella samarbetet och några konkreta förslag på gemensamma projekt lades fram från tysk sida redan vid detta första möte. De båda kommer säkert att träffas snart igen.

ABK

Dagen i Berlin avslutades med ett bilateralt seminarium på Nordiska ambassadernas Felleshus. Tyska FN-förbundet och svenska ambassaden bjöd in till temat “Dag Hammarskjöld and the United nations; Past, Presence and Future”. Kultur- och demokratiministern hälsade välkommen med ett tal, följd av ambassadör Per Thöresson, som tidigare arbetade på FN representationen med att förbereda det pågående svenska medlemskapet i säkerhetsrådet. Hans Corell, f.d. ambassadör och FN-diplomat, gav en historisk tillbakablick. Utgångspunkten var Dag Hammarskjöld och den biografi som Henrik Berggren har skrivit om honom. Seminariet handlade om Hammarskjölds gärning och betydelse för FN och hur arbetet fortfarande idag präglas av honom, den kanske mest kände generalsekreteraren. De olika talarna gav också en bra bild av situationen i FN idag och särskilt av säkerhetsrådets arbete och dess utmaningar. Läs mer på vår tyska hemsida.

 

Seminariet avslutade Alice Bah Kuhnkes besök i Tyskland. Tidigt på morgonen lämnade ministern och hennes två medföljare för vidare tågresa mot London.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *