Migration roads

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , ,
Stillbild ur filmen Afganistanbul av Ulaş Tosun

DIALOGUES / DİALOGLAR är en ny serie tvärvetenskapliga samtal, paneler och presentationer som görs som ett samarbete mellan generalkonsulatet och svenska forskningsinstitutet i Istanbul.

Den 28:e maj genomfördes ”Migration roads”, en modererad paneldebatt med filmvisningar om flyktingars situation i Turkiet. Samtalet skulle ha ägt rum på institutet in real life men på grund av den rådande situationen genomfördes den digitalt.

Den ursprungliga idén till ”Migration roads” kom efter att generalkonsulatet blev kontaktade av filminitiativet Kreatif Kadraj som hade satt ihop ett program med filmer som fokuserade på omständigheterna för människor som befinner sig på flykt. En sak som var särskilt intressant med Kreatif Kadrajs program var att filmerna använde sig av olika genrer för att belysa svåra frågor. Programmet består av en dokumentär, en drama, en animation och en experimentell film.

En av tankarna med samtalsserien DIALOGUES / DİALOGLAR är att de ska vara tvärvetenskapliga och placerad någonstans mellan det akademiska och det kulturella fältet. Vi tyckte därför att det kunde vara intressant att med utgångspunkt i filmerna möjliggöra en diskussion om situationen för flyktingarna och migranter i Turkiet och inte minst om hur dessa berättelser framställs. 

Förutom filmregissörerna Hakan Abdi, Ulaş Tosun and Harun Durmuş, bjöd vi också in SVTs korrespondent i Turkiet Tomas Thorén, filosofen och professor i retorik Mats Rosengren och akademikern Ela Gokalp-Aras. Ela är chef för migrationsforsknings centret Association of Development, Migration and Social Policies och arbetar även som huvudutredare för projektet RESPOND: Multilevel Governance of Mass Migration in Europe and Beyond. Mats har engagerat sig i frågor om migration och flyktingar ur ett filosofiskt och retoriskt perspektiv och Tomas har rapporterat flitigt om flyktingarnas situation i Turkiet och Turkiets gränsområden. Paneldebatten modererades av filmvetaren Zeynep Serinkaya Winter.

Ela Gokalp-Aras
Mats Rosengren
Tomas Thorén

Vi tyckte det var viktigt att ge utrymme under kvällen till att både utveckla en bra diskussion men att också se filmerna tillsammans. Filmerna som visades var Afganistanbul av Ulaş Tosun, Şeyleme (Refication) av Hakan Abdi, Boğulduğum için Üzgünüm (Sorry I drowned) av Hüssein Nakhal och Doğu Yakası (East Side) av Harun Durmuş. Vi har fått lov av filmregissörerna att även inkorporera filmerna här i denna blogg för er som är intresserade av att kunna se dem.

”Att skapa film är för oss ett försök att förstå livet som flyter bredvid oss, människorna, oss själva och förhållandet mellan oss alla.”  – Kreatif Kadraj Film Initiative.

Vi hade en stor och hängiven publik under kvällen och samtalet rörde sig, med utgångspunkter i filmerna, mellan behovet av att skapa nya typer av berättelser för att ge andra perspektiv och vilken påverkan dessa berättelser kan ha. Vi diskuterade också hur journalistiken utmanas idag när vi blir allt mer avtrubbade av nyhetsflödets ständiga ström av bilder och ställde frågan om vem och vad gynnar dessa berättelser egentligen? Vi diskuterade också frågor om maktförhållanden och om en människa verkligen kan blir kallad illegal. Mats tog upp behovet av att förändra de socialt imaginära betydelserna kring förståelserna av migranter och flyktingar men att detta är också en process som är svår och tar tid. 

Vi planerar nya samtal under hösten och är otroligt glada och tacksamma för samarbetet med Ingela Nilsson och Olof Heilo, direktör och vice-direktör på svenska forskningsinstitutet i Istanbul. Förutom samtalsserien arbetar vi också med att utveckla ett antal residenstillfällen för svenska författare, konstnärer, designers och kompositörer på institutet framöver.

. . .

Afganistanbul av Ulaş Tosun

Refication av Hakan Abdi och Sorry I drowned av Hüssein Nakhal

East Side av Harun Durmuş

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.