Mode och hållbarhet – en höst med svenskt mode

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , ,

 

Under 2016 har Generalkonsulatet i Istanbul genomfört ett flerdimensionellt projekt kring mode, hållbarhet och kvinnors ekonomiska deltagande. Textilindustrin är en central bransch för den turkiska ekonomin och utgör en femtedel av landets BNP varav 60% av arbetskraften består av kvinnor. Branschen utgör en viktig länk mellan Sverige och Turkiet, inte minst eftersom flera stora och mindre klädföretag har sina produktioner  i Turkiet.  Modeintresset är stort och köpkraften har ökat bland den turkiska befolkningen, likaså är svensk design, hållbara lösningar och jämställdhet högt uppe på agendan. Kultursektionen på generalkonsulatet har i vissa delar samarbetat med Sektionen för turkisk-svenskt utvecklingssamarbete med en rad lokala och svenska aktörer för att hitta nya sätt att lyfta dels hållbarhetfrågor inom mode-och textilindustrin samt frågor om identitet, könsroller och jämställdhet . Den gemensamma satsningen har bestått av utställningen Fashioning the Future samt Swedish Fashion Days: ett projekt i flera delar.

I början av juni inledde vi ett samarbete om hållbart mode tillsammans med H&M, Istanbul Foundation for the Arts (IKSV) och deras internationella Design Biennal samt med stöd av Svenska Institutet.  Vi gjorde ett ”open call” riktat till unga turkiska designers för att delta i en workshop om hållbart mode. Syftet med samarbetet var att fokusera på frågor kring hållbarhet med en utställning i sikte att ske under biennaltiden. Tjugo unga turkiska modedesigners valdes ut för att delta i en veckas workshop som ägde rum på Istanbul Moda Akademisi (The Istanbul Fashion Academy). Den kritikerrosade svenska designern/konstnären Johanna Törnqvist ledde en tvådagars praktisk workshop där hon visade vad hon inspireras av samt visade sitt eget arbete med återvunnet material. Deltagarna fick en rejäl inblick om material möjligheter och medvetande om konsumtion väcktes bland de unga deltagarna. Johanna arbetar verkligen på ett unikt och inspirerande sätt med ett tillvaratagande av samtida hantverksmetoder och har en alldeles unik arbetsmetod inom sitt projekt Precious Trash som hon delade med sig av. H&M representerades i workshopen av Hülya Sevindik som berättade om H&Ms insatser inom hållbarhet och utveckling av material och produkter. Den välkända turkiska modedesignern Mehtap Elaidi arbetade direkt med deltagarna kring produktionsmetoder. Deltagarna fick sedan tid att producera sitt unika plagg med uppdrag om att utmana idéer om vad hållbart mode kan vara. Resultatetblev 20 egensinniga plagg och en hel del inspirerat av Johanna Törnqvist gick att spåra i plaggen. Där fanns återvunnet material med allt från omslag från hamburgare, plastpåsar, nätmaterial, plast, gamla tyger och ekologiska återvunna tyger.

johanna-in-workshopxxjohanna-workshop2xxx

Den 13 oktober invigdes utställningen Fashioning the Future som pågick till den 4 december med de utställda 20 bidragen på Adahan Istanbul, av vår generalkonsul Therese Hydén. Ett pris delades ut för bästa design av H&M’s Creative Director Ann-Sofie Johansson. Vinnaren valdes ut av en jury bestående av Lotta Ahlvar, VD för Handarbetets Vänner, Ece Sükan, etablerad modeskribent och curator för Pera 64, Raf Stesmans, professor på IMA, välkände modedesignern Zeynep Tosun, formgivaren BaharKorçan, modeskribent Özge Sarıkadılar, modebloggaren Billur Saatçi, Barış Çakmakçı också mode skribent samt jag själv. Designbiennalens direktör Deniz Ova höll alla i styr i diskussionerna om valet av vinnare för priset: en viss tidsanställning på HM Istanbul. Nedan finns det vinnande plagget och några av de andra deltagarnas bidrag från utställningen. Utställningen stängde nyligen och har varit mycket välbesökt då det legat som ett parallellt event under biennalen och blivit väl omskrivet samt med stort pådrag med billboards om utställningen över hela stan och på många T-banestationer.

i tunnelbanan
i tunnelbanan

title

installation2282svensk-text

Fashioning The Future utställningen öppnades lägligt under Istanbul fashion week. Denna till trots fick vi en välbesökt och en mycket inspirerande frukostpresentation på generalkonsulatet av Lotta Ahlvar, vår 1 del av Swedish Fashion Days om det svenska mode miraklet, hållbart mode och hantverk. Lotta talade inte endast om stjärnor inom svenskt mode utan presenterade även nya och innovativa metoder för hållbarhet. Inspiration för den turkiska publiken var bland annat det sätt som ett flertal av svenska designers använder moderna hantverksmetoder med rötter i en hantverkstradition, vilket Lotta kalladecraftcouture. Det blev tydligt både i diskussionerna vid hennes presentation med de inbjudna ledande turkiska aktörerna i modebranschen och från kontakter i samband med utställningen.  Svenska metoder inom modebranschen och kontakter inom den turkiska modescenen kan komma att få en betydande inverkan och det finns stort utrymme för framtida möjliga samarbeten inom många områden i fältet.

2 delen av Swedish Fashion Days var ett samarbete med den svenska organisation Livstycket i ett projekt med titeln The Fabrics of Reality: Inclusive Design Practices for Women i samarbete utformat med den turkiska organisationen KEDV (en paraplyorganisation för olika kvinnokooperativ i Turkiet) med fokus på kvinnors textil-och handarbete. De höll en tre dagars workshop där bland annat man undersökte hur man skulle kunna utveckla och höja design produktionen och produkternas utformning. De deltagande turkiska kvinnorna var enormt tacksamma och inspirerade av detta möte. Livstycket visade även sina egna produkter på Adahan fram till den 20 december. Samarbetet har varit oerhört värdefullt och det kommer att fortsätta framöver då den turkiska organisationen KEDV kommer att besöka Livstycket i Stockholm.  Samarbetet mellan dessa två parter skedde med stöd av generalkonsulatets sektion för turkiskt –svensk samarbete.

För vår 3 del var vi även glada över att ha kunnat bidra till Turkey Design Week 19-25 oktober, en alldeles ny årlig internationell mässa som för första gången arrangerades i samarbete med ministeriet för ekonomi och turkiska exportörer Assembly (TIM) på Istanbuls Lütfi Kırdar Convention and Exhibition Center. Vi visade Svenska Institutets utställning Fashion Stories om svenskt mode curerad av Rebecca Ahlstedt. Det blev en fin Pop Up utställning i vimlet av mässans ca 22000 besökare omdesign och hantverk som understryker vikten av samhällsengagemang i svenskt mode och inkluderar namn såsom Ann-Sofie Back, Sandra Backlund, Martin Bergström, Erik Bjerkesjö, Ulrika Elovsson, Ida Klamborn, Marta Mattsson, Minna Palmqvist, LamijaSulevic , Bea Szenfeld och Patrik Söderstam. Urvalet för presentationen gjordes av en jury bestående av Göran Sundberg, professor i modevetenskap vid Beckmans Designhögskola, journalisterna Salka Hall Bornold och Bo Madestrand från designtidningen Form och inte minst Jenny Bergström, projektledare på SI och curator.

321

En till komponent under mode temat var projektet; Raising Women Leaders in Trade Unions in the Textile Sector. Den 29 september invigde Therese Hydén, nytillträdd generalkonsul i Istanbul, ett projekt med fackföreningen Öz-Iplik Is som syftar till att stärka kvinnliga fackliga ledare inom textilindustrin. Både antalet fackligt anslutna kvinnor ska ökas och även arbetet med jämställdhet generellt inom sektorn ska stärkas. Svenska jämställdhetsexperter från IF Metall och Unionen berättade via videolänk om sina erfarenheter och metoder för att arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor. Turkiska akademiker bidrog med expertis om förhållande på den turkiska arbetsmarknaden. I invigningen deltog företrädare för flera fackföreningar, turkiska ministerier, parlamentariker, CSO-representanter och textilarbetare. Projektet sammanför den feministiska utrikespolitiken och decentwork–agendan.

Sammantaget har det varit en period med flera samarbeten och fortsättning om Swedish Fashion Days följer i nästa blogg!

länkar:
http://arewehuman.iksv.org/ (3:e Istanbul Design Biennal)

http://istanbuldesignweek.com/

http://www.istanbulmodaakademisi.com/en

http://zeyneptosun.com/

Fashioning the Future: H&M’den Modada Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *