Möte mellan EU:s kulturministrar i franska Angers

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter fick i franska Angers träffa sina EU-kollegor vid det franska rådsordförandeskapets informella kulturministermöte 7-8 mars.

Uppställning med alla deltagande kulturministrar och kommissionärerna. Längst fram i mitten, den franska kulturministern, direkt till höger om henne den svenska kulturministern.
Hela EU-kulturministerfamiljen tillsammans med kommissionens Věra Jourová och Thierry Breton. Som del av ordförandeskapstrion fick Jeanette Gustafsdotter flankera den franska ordföranden, Roselyne Bachelot-Narquin.
© Thibaut Chapotot / MC

Under första halvåret av 2022 är det Frankrike som är ordförande för arbetet i rådet, som samlar EU:s alla medlemsstater. Föga förvånande är ambitionerna inom kulturområdet höga – med fokus på bland annat kulturarv, flerspråkighet, konstnärers mobilitet och stärkande av de kulturella och kreativa näringarna – och den franska kulturministern Roselyne Bachelot-Narquin bjöd in sina EU-kollegor till ett informellt kulturministermöte i hemstaden Angers 7-8 mars.

Till mötet planerades diskussioner om bland annat medias framtid, ur såväl ekonomiskt som demokratiskt perspektiv, tillgängliggörande av kulturarv genom digitalisering och bekämpandet av olovlig handel med kulturföremål. Men omvärldshändelserna gjorde det självklart att kasta om i programmet och vid den första sessionen bjöds Ukrainas minister för kultur och information, Oleksandr Tkatjenko, in för att via skakig videolänk berätta om konsekvenserna inom hans ansvarsområde av Rysslands militära aggression mot Ukraina.

Ministrarna och kommissionens två närvarande representanter, vice ordförande Věra Jourová och kommissionär Thierry Breton, uttryckte sin solidaritet och vilja att stödja ukrainska konstnärer, kulturarbetare och journalister – samtliga gav stöd till detta gemensamma uttalande.

Kulturminister Gustafsdotter hann även med ett separat möte med vice ordförande Jourová för att inte minst prata mediefrihetsfrågor inför det svenska ordförandeskapet i rådet under första halvåret 2023. Kommissionen planerar att i sommar lägga förslag till mediefrihetslagstiftning och rådets förhandlingar av denna kommer i så fall falla under vårt ordförandeskap.

I rådet brukar man samla tre på varandra följande ordförandeskap i så kallade “trios” och då det alltså snart är vår tur är Sverige i samma trio som Frankrike och “höstterminens” ordförande Tjeckien. Tillsammans har de tre länderna gjort ett övergripande program för 18-månadersperioden.

Så det finns mycket att göra – men innan hon återvände till Sverige hann kulturminister Gustafsdotter också med ett blixtbesök till Paris.

Mer information från det informella ministermötet i Angers hittar du här.

Här kan du läsa pressmeddelande från Kulturdepartementet om Sveriges samarbete med ryska och belarusiska kulturaktörer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.