“Museer gör oss till bättre medborgare”

kl. av | Taggar: , ,

Gästbloggare: Njord Frölander, Riksutställningar tillsammans med Patrik Steorn, Thielska Galleriet och Malin Karlsson, Scenkonstmuseet.

American Alliance of Museums har haft sitt årliga möte, den största konferensen för museiprofessionella i världen med ca 6 000 deltagare. Ett tillfälle att bli inspirerad av kollegor runt om i världen, och att besöka den museitäta staden Washington. 1Small  

http://www.aam-us.org/

Årets tema på konferensen var Power, Influence and Responsibility, och handlade om museers makt som kulturella-, ekonomiska- och kunskapinstitutioner i samhället. En bred konferens med ett vidsträckt spektrum av deltagare från olika delar av USA, och några som oss, från övriga världen. – Museernas roll i samhället handlar inte bara om deras uppgift att ta in samhällets pågående diskussioner i form av demografiska förändringar och politisk oro, utan också om vad museerna bidrar med, i form av kunskap, kreativitet och kvalificerade samtal. Det finns ett visst självförtroende bland museerna i USA som publiken tycks uppskatta. Statistik som presenterades visade att det amerikanska folket har mycket högt förtroende för museer, långt över siffrorna för politiska institutioner. Det tar jag med mig tillbaka till Sverige: museer höjer våra förväntningar, gör oss till bättre beslutsfattare och gör oss mer välmående – bättre medborgare, helt enkelt! säger Patrik Steorn, Thielska Galleriet.

2Small

Museer, gallerier och utställningar i staden

Under konferenser var flera av punkterna kopplade till stadens egna museer. En av de mest intressanta besöken var till Washingtons nyaste tillskott, Newseum. Ett museum som samlar på nyheter. Newseum har inhouseproduktion på flertalet av sina utställningar, och kan därför snabbt visa upp aktuella nyhetshändelser i nya utställningar. I museets entré sitter en storbildskärm där de kan visa dagsaktuella nyheter för Washingtonbor. Museets mest populära utställning är dagens aktuella förstasidor i USA och i större dagstidningar runt om i världen, där de visar upp runt nya 800 förstasidor varje dag. Ett annat besök under konferensen gick till Renwick Gallery, som är en del av Smithsonian American Art Museum. Renwick Gallery som ligger tvärsöver gatan bakom Vita huset visar just nu WONDER, en utställning med rumsliga installationer och verk av nio samtidskonstnärer. – Jag var på konferensen även förra året, i Atlanta, och både förra året och i år har temat kretsat kring museernas roll i samhället och hur museer ska bli relevanta för alla människor med sin verksamhet och syften. Detta är angelägna frågor som också diskuteras i museibranschen i Sverige. Intressant har också varit att lyssna på erfarenheter kring arbete med så kallade community outreach, något som inte är så vanligt på svenska museer. På Scenkonstmuseet har vi jobbat mycket med inkluderingsfrågor, vilket kommer synas när vi öppnar nästa år, säger Malin Karlsson från Scenkonstmuseet.

3Small

Processed with VSCO with f2 preset

Utställningsplattformen på Sveriges ambassad i Washington producerad av Riksutställningar med utställningen Gender Equality framställd av Svenska institutet.

Besök på svenska ambassaden

Sista måndagen i maj var det fullt upp i staden som firade Memorial Day, en helgdag för att uppmärksamma de personer som stupat i krig för USA, och samlas kring stadens många monument. Trots helgdagen fick vi en visning på House of Sweden av Linda Zachrison.

6Small

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *