
I helgen firade ABBA Voyage ettårsjubileum i London, och vi på ambassaden kan se tillbaka på ett års satsning på nutida svensk musik i Storbritannien. Svenska artister inom jazz, pop, hiphop, körsång, opera, experimentell konstmusik och schlager har lyfts fram under året som gått.
Vi började diskutera en särskild musiksatsning redan när ABBA släppte ett nytt album i slutet av 2021. Brittiska medier ägnade nästan orimligt mycket utrymme åt den ABBA Arena som hade börjat byggas i östra London. Den låg visserligen i en gudsförgäten del av staden – vem hade hört talats om stationen Pudding Mill Lane? – men Londons borgmästare Sadiq Kahn proklamerade stolt att han hade upplåtit marken till ABBA i fyra år, och att arenan var en av juvelerna i området kring Olympic Park där stora kultursatsningar görs för att lyfta ett tidigare relativt oattraktivt område. Det är inspirerande att bo i ett land där det anses självklart att stora satsningar på kultur både är lönsamma och höjer ett områdes attraktionskraft.

Biljettsläppet till den nyskapande, digitala ABBA-festen lockade inte bara grannarna i östra London utan besökare från hela Storbritannien – och världen. När showen hade premiär i maj 2022, med de fyra ABBA-medlemmarna, det svenska kungaparet och ett oräkneligt antal brittiska och svenska musiker och kulturpersonligheter på plats, var den brittiska mediebevakningen överväldigande. Det rapporterades inte bara om ABBA utan även om Sverige som musikland, och vi på ambassaden var glada över att vi hade beslutat oss för att använda uppmärksamheten kring ABBA Voyage för att lyfta fram olika typer av nutida svensk musik under året.
Ambassadens musiksatsning, som internt gått under namnet ”Swedish Music Beyond ABBA”, har sträckt sig över många olika musikgenrer för att visa att svensk musik är mycket mer än enbart ABBA. Målet har varit att väcka uppmärksamhet, såväl publikt som medialt, och att sammanföra aktörer från svensk och brittisk musikbransch. De största projekten genomfördes under hösten, då ambassaden beviljades extra ekonomiskt stöd från UD för att kunna genomföra det vi hade planerat.


Ett av de mest ambitiösa projekten var samarbetet mellan ambassaden och det svenska, kvinnliga DJ- och musikerkollektivet Ladies Love, något som hade börjat planeras redan före pandemin. Ladies Love (tidigare Ladies Love Hip Hop), som verkar för större mångfald och fler kvinnor inom hiphop- och klubbkulturen, fick stöd från ambassaden och Kulturrådet för att genomföra tre evenemang i London: en publik spelning på Soho House, en DJ-workshop för unga kvinnor, samt en nätverksmiddag för svenska och brittiska DJ:s och musiker på ambassadens residens. Spelningen blev utsåld, workshoppen som arrangerades i samarbete med ett kvinnligt brittiskt DJ-kollektiv blev så populär att 200 unga kvinnor stod på väntelistan, och flera nya samarbeten diskuterades på residenset. Ladies Love har sedan dess bjudit in brittiska DJ:s till spelningar i Sverige i sommar, och planerar ett showcase och ytterligare spelningar i London senare i år.
På jazzområdet fortsatte ambassaden sitt samarbete med London Jazz Festival där tre svenska akter framträdde i november: jazztrion Rymden, jazztrion Enemy och den svenska soullegenden Neneh Cherry, vars hyllningskonsert till fadern Don Cherry på The Barbican blev omskriven som festivalens höjdpunkt. Festivalen hade över 100 000 besökare, och 16,4 miljoner tog del av festivalen digitalt. Ambassaden beviljade i höstas även stöd till Daniel Karlsson Trios första brittiska turné, som fick stor publik och fina recensioner.


Inom klassisk musik har ambassaden lyft fram aktuella svenska musiker och sångare, bland annat i samarbete med Edinburgh International Festival där operasångerskorna Anne Sofie von Otter, Malin Byström och Katarina Dalayman samt BBC Singers första kvinnliga chefsdirigent, svenska Sofie Jeannin, framträdde. Samtliga konserter fick fin medial uppmärksamhet med femstjärniga recensioner för både von Otter och Salome med Byström och Dalayman. BBC Singers och von Otters konserter livesändes på BBC Radio 3, som når uppskattningsvis nio miljoner lyssnare. Malin Byström och Katarina Dalayman framförde även Salome på Royal Opera House i Londons Covent Garden under hösten. Ambassaden anordnade i samband med detta en lunch för sångerskorna och representanter från brittisk musikbransch på residenset, i syfte att föra samman svenska och brittiska musikaktörer. Ambassaden har även uppmärksammat andra svenska artister inom klassisk musik, som Martin Fröst, Roland Pöntinen och Christian Lindberg, då de har framträtt på bland annat Wigmore Hall och Southbank Centre i London.

I höstas arrangerade Europas främsta festival för nutida experimentell musik, Huddersfield Contemporary Music Festival i norra England, det fjärde och sista året av sitt stora fokus på svensk musik. Det svenska fokuset, där Lisa Streich valts ut till festivalens ”composer in residence” och tolv andra svenska tonsättare och artister framträdde, genomfördes i samarbete med ambassaden, STIM, Export Music Sweden, Föreningen Svenska Tonsättare och Västra Götalandsregionen. Festivalen och det svenska fokuset bevakades av bland annat BBC Radio 3.
Ambassaden har beviljat stöd till flera andra musikevenemang under året, bland annat en Hugo Alfvén-konsert med London Nordic Choir och en solokonsert i London med svenske pianisten Anders Helmersson. Under våren har vi trappat upp kommunikationen kring svensk musik i ambassadens sociala medier, dels genom att sprida information om svenska musikevenemang i Storbritannien, dels genom att använda oss av Svenska institutets toolkit ”Swedish Music Moments” och skapa eget material om nutida svenska artister inom popmusik och schlager. Kampanjen har till stora delar fungerat som en upptrappning inför Eurovision, som ju i år arrangerades av Storbritannien.


Under Sveriges pågående ordförandeskap i EU blev Eurovision ett ypperligt tillfälle för ambassaden att kommunicera europeiska kärnvärden som gemenskap och fred, samtidigt som vi kunde fortsätta att lyfta fram Sverige som ett framstående musikland. Ambassadör Mikaela Kumlin Granit närvarade vid finalen i Liverpool där hon bland annat fick tillfälle att önska personerna bakom Ukrainas bidrag lycka till, och slutligen fira den svenska vinsten tillsammans med Loreen och det svenska teamet.
Och ettårsjubileet av ABBA Voyage? Det blev ännu en bejublad konsertupplevelse, denna gång med Benny Anderson, Björn Ulvaeus and Anni-Frid Lyngstad på plats, följt av ett firande av showen som idag har setts av över 1,3 miljoner besökare i London och som kan komma att exporteras till Asien, Australien och USA. Som Zara Larsson sa till journalisterna vid den röda mattan inför premiären för ett år sen: en sann inspiration för dagens svenska musiker som vill nå utanför Sveriges gränser.

Foton, mindre bilder: Cherrie Broll (3-4), Royal Opera House (5), Elsa Öhlén (6), ambassaden London (9) och Sarah Louise Bennett/EBU (10)