Mycket ljus på Sverige och Greta Thunberg när Naomi Klein besöker London

kl. av | Taggar:
Naomi Klein och Jude Kelly på den stora scenen i Royal Festival Hall. Foto: WOW Foundation
Naomi Klein och Jude Kelly. Foto: WOW Foundation

I helgen anordnades den nionde upplagan av WOW – Women of the World Festival på Southbank Centre i London. Festivalen, vars syfte är att fira flickor och kvinnor och att lyfta frågor om jämställdhet, hade i år Naomi Klein som ett av sina affischnamn. Över 2 000 personer hade köpt biljett för att höra Klein samtala med festivalgrundaren Jude Kelly under en kväll som kom att handla överraskande mycket om Sverige. Och om Greta Thunberg.

Vi lever i en tid då varje person kan bli ett varumärke, svarade Naomi Klein på den inledande frågan om vad som har förändrats sedan hennes debutbok No Logo kom ut för 20 år sedan. På gott och ont. Till nackdelarna hör enligt Klein att många människor, inte minst unga, lägger mycket tid och kraft på att marknadsföra sig själva som individer, snarare än att organisera sig för att förändra världens orättvisor. Men det finns glimrande ljuspunkter i utvecklingen, och det bästa exemplet på det är just Greta Thunberg.

Naomi Klein återkom gång på gång till Greta Thunberg under det två timmar långa samtalet. Thunberg är inte bara något så ovanligt som en 16-årig skolelev som har nått igenom bruset och fått ut sitt budskap, menade Klein. Hon är också en ledare som har lyckats mobilisera unga människor över hela världen i en gemensam kamp för framtiden. Enligt Klein är Thunberg precis vad miljörörelsen behöver, och vad många unga människor behöver: ett levande exempel på att det går att göra sin röst hörd. Klein hyllade också Thunbergs sätt att prata om sin aspergers-diagnos som en gåva.

Under kvällen lyftes även Sverige fram som ett av världens mest jämställda länder. Jude Kelly betonade att Sverige har en feministisk regering och att jämställdhetsperspektivet genomsyrar samtliga politiska beslut på alla nivåer. Med tanke på att WOW på senare år har fått 65 systerfestivaler i 15 länder kan nog både Greta Thunberg och svenska ministrar räkna med festivalinbjudningar framöver.

wow (002)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *