När Zirkus Lokomotiv kom till stan

kl. av | Taggar: ,

Sedan i mitten av sommaren har besökare på de nordiska ambassadernas gemensamma Felleshus haft möjligheten att se utställningen Nordic Urban Spaces, en kollaborativ utställning av de fem ambassaderna för att visa exempel på nordisk stadsplanering, byggnadssätt, och arkitektur. Den svenska ambassaden presenterar samtidigt utställningen Woodland Sweden på Aedes Architectureforum,  en utställning om svenska träbyggnader och träarkitektur och om fördelarna med trä som byggmaterial.

Kopplat till dessa utställningar ville den svenska ambassaden i Berlin involvera barn och unga och det var så Zirkus Lokomotiv kom till stan.

Zirkus Lokomotiv är en internationell konst- och performance grupp som bildades 1993 i Berlin, som arbetar med att skapa händelser i det offentliga rummet i samspel med publiken. Tillsammans med drivkrafterna bakom Zirkus Lokomotiv, Torbjörn Berg och Ylva Törnlund, bjöds skolklasser från hela Berlin in att skapa ett eget bidrag till den rad av nordiska träbyggnader som visas upp i utställningarna. Grunden till tvåvåningsbygget snickrade Torbjörn och Ylva ihop, men därefter var det upp till barnen att bestämma vad som behövdes göras. Ville de bygga ett skepp? En koja? Eller kanske en ambassad för barn?

Zirkus Lokomotiv
Ylva visar upp japansågen. Foto: Josephine Gäbler

Med lite översättningshjälp från Torbjörn och personal från ambassaden, förklarade Ylva på svenska för barnen hur sågbänken fungerade och hur de ska mäta med händerna så plankan blir tillräckligt stor. Att man ska vara lätt på handen när man använder den japanska sågen och att man kan spika fast plankorna i vilken vinkel som helst.

Det fanns endast tre saker man behövde tänka på: att arbeta tillsammans och hjälpa varandra, se till att ingen hamnar utanför och att man kan bygga vad och hur man vill för det är inte möjligt att göra fel. Samt att inte oroa sig, för i värsta fall så finns det plåster.

zirkuslokomotiv
Foto: Josephine Gäbler

Under den tre dagar långa workshoppen fylldes torget utanför ambassaderna med ljudet av plankor som sågas i bitar, hamrandet av spikar som slås in och barn som klättrar upp och ned i bygget på jakt efter den perfekta träbiten.
Vad som i början var en enkel trästomme resulterade i en flerrumsbyggnad med en balkong med bänk där man kan dricka sitt morgonkaffe, ett badrum med dusch och toalett, torn med hemliga gångar, taklampor, telefoner, en panelvägg uppbyggd endast av små skräpbitar, en samling aningen skrangliga möbler och stekpannor med fiskpinnar.

zirkus lokomotiv
Foto: Josephine Gäbler

Zirkus Lokomotiv var här under min första vecka på svenska ambassaden och att som ny praktikant redan från början bli inslängd i det praktiska arbetet i mötet med kulturfrämjandet, kändes så roligt. Det bästa var att se hur det lyste i barnens ögon när de kom runt hörnet och såg verktygen, högen med plankor och bygget med dess färgglada parasoll. Och att de hade fortsatt att bygga hela dagen om de hade kunnat.
Jag märkte hur nästintill varje besökare i Fellshuset, personer på gatan och ambassadpersonal på väg till lunch stannade upp med ett leende för att titta på barnen när de byggde och jag tror nästan att de var lite avundsjuka. Jag tror att även vuxna skulle vilja bygga fritt utan regler ibland. Eller är det kanske bara jag?

zirkus lokomotiv
Foto: Josephine Gäbler

Nordic Urban Spaces visas på Felleshus Nordische Botschaften till den 28 september och Woodland Sweden visas på Aedes Architekturforum till den 11 oktober. Båda är verkligen värda ett besök om en har vägarna förbi Berlin.

 

PS: Det gick åt åtta små plåster på tre dagar.

 

/inlägg av Elsa Gomér, praktikant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *