Nobelpristagarna firades i Washington DC och New York och 2020 ser vi fram emot Nobel Prize Summit!

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liksom på många platser i världen är Nobel ett starkt varumärke i USA och många följer utnämningarna varje år. Att amerikaner har tilldelats Nobelpriset varje år sedan 1943 och att USA är det land som totalt har flest Nobelpris ökar naturligtvis intresset. I över 20 år har ambassaden bjudit in det årets nobelpristagare till House of Sweden i Washington för att delta i ett symposium och en galamiddag innan de reser till Stockholm. I år tilldelades åtta amerikaner Nobelpriset (några med dubbelt medborgarskap etc.) och tre av dessa – William G. Kaelin och Gregg L. Semenza i medicin och James Peebles – med respektive deltog på eventen den 13 november.

Gregg L. Semenza i samtal med handelsminister Hallberg.
Bild av: Franz Mahr.

Liksom tidigare år inleddes dagen med ett livestreamat symposium (samtalet startar ca 16 min in i länken) med nobelpristagarna där ca 150 särskilt inbjudna gäster deltog. Handelsminister Hallberg var på besök i Washington DC samma dag och efter att ambassadör Olofsdotter hälsat välkommen inledningstalade handelsminister Hallberg och talade om vetenskap, vikten av Nobel för Sverige samt hälsade nobelpristagarna välkomna till Stockholm den 10 december.

Publiken under panelen på Nobelsymposiet på House of Sweden i Washington DC.
Bild: Franz Mahr

Under ledning av moderatorn Lechner berättade sedan nobelpristagarna om sina upptäckter, sin forskning och vad de prisats för. De båda medicinpristagarna Kaelin och Semenza berättade om sina respektive forskningar i celler. Peebles forskning kan ses som det diametralt motsatta till cellerna – hans forskning handlar om rymden och svarta hål. Inget man direkt tjänade pengar på som han uttryckte det. Gemensamt för pristagarna var att de som barn varit nyfikna på sin omvärld, att de fått uppmuntran och inte minst goda mentorer. Semenza berättade bl.a. att han varit en medioker student och en av hans lärare sagt till honom att han iallafall aldrig skulle få en karriär på något laboratorium vilket han triumferat konstaterade inte hade stämt. De resonerade också kring frågan hur man får yngre personer att får intressera sig för vetenskap samt kommenterade den oroväckande utvecklingen i dagens debatt i att inte ta vetenskap på allvar och att man mer kan välja vilka fakta man väljer att tro på.

Noblepristagarna under panelen. Från vänster: William G. Kaelin, Gregg L. Semenza, James Peebles samt moderatorn Alan Lechner.
Bild: Franz Mahr.

De amerikanska nobelpristagarna, särskilt Peebles som föddes på 30-talet talade om hur konkurrensen mellan Sovjetunionen och USA under kalla kriget innebar att man från statligt håll avsatte stora resurser på forskning t.ex. rymdforskning. Det fanns då ett partiöverskridande stöd att satsa på forskning vilket bidrog till klimatet att vetenskap var viktigt och prioriterat under 50-70-talen. Nu upplevde de det som svårare att få resurser och att det är hårdare krav på att ha en tydlig plan innan man börjar forskningen. Man lyfte också att det fanns en risk med att snabbt kunna presentera resultat för att kunna få förnyade resurser. Även oron över att vetenskap inte tas på lika stort allvar diskuterades och tendens att välja vilka vetenskapliga resultat man väljer att tro på och inte. Klimatforskningen och den globala uppvärmningen är det tydligaste exemplet på det. Man underströk att man inte kan tro på viss vetenskap men inte på annan.

Ambassadör Olofsdotter med Nobelpristagarna under galamiddagen på House of Sweden i Washington DC i november.
.
Bild: Franz Mahr.

USA har de senaste decennierna dominerat antalet Nobelpris. Innan andra världskriget var det dock Storbritannien, Tyskland och Frankrike som låg i topp och USA först på en 4:e plats. Efter 1947 ändrades dock detta och sedan dess har USA legat i topp. Det konstaterades dock att såväl Japan som Kina har uttalade målsättningar om att öka sin andel nobelpris.

Anna Louise Anderson och Oscar Stenmark Trio spelade bla Sakta Gå hem genom stan/Bringing my baby back home på middagen i House of Sweden..
Bild: Franz Mahr.

På galamiddagen deltog förutom de tre nobelpristagarna utrikesminister Linde, domare Breyer från högsta domstolen, transportminister Chao och sex kongressledamöter och många fler på hög nivå. Även domare Ruth Bader Ginsburg från högsta domstolen hade tackat ja men var tvungen att ställa in med kort varsel. Ambassadör Olofsdotter och utrikesministern talade vid middagen och andreman Ask höll en uppskattad frågestund med nobelpristagarna. Kulturrådet Zachrison introducerade musikunderhållningen: Anna Louise Anderson och Oscar Stenmark Trio under middagen och transportminister Chao höll avslutningsvis ett tacktal.

Nobelpristagarna uppmärksammas också sedan många under generalkonsulatets nobelfirande den 10 december i New York, alltså samma datum som firandet i Stadshuset i Stockholm äger rum. Under årets galamiddag i Generalkonsul Annika Rembes värdskap närvarade inte mindre än 15 amerikanska nobelpristagare utnämnda i olika discipliner:

Dr. Robert J. Shiller, pristagare i ekonomi 2013, Dr. Edmund S. Phelps pristagare i ekonomi 2006. Dr. Eric Kandel pristagare i medicin 2000. Dr. F. Duncan M. Haldan pristagare i fysik 2016. Dr. James E. Muller fredspristagare 1985. Dr. James E. Rothman pristagare i medicin 2013. Dr. Joachim Frank pristagare i kemi 2017. Dr. Michael W. Young pristagare i medicin 2017. Dr. Robert F. Engle pristagare i ekonomi 2003. Dr. Robert W. Wilson pristagare i fysik 1978. Dr. George Smith, kemi 2018. Dr. J. Michael Kosterlitz, fysik 2016. Professor Paul Romer, ekonomi 2018. Dr. Eric S. Maskin, ekonomi 2007 tillsammans med New York personligheter från såväl kultur- som näringslivet och nyckelpersoner från Sverige verksamma i New York, som nya FN ambassadören Anna-karin Eneström, Anne-Throne Holst från Handelskammaren i New York, m fl. Från Sveriges ambassad deltog forskningsrådet Henric Johnsson med sin hustru.

Gäster i biblioteket på Generalkonsulatet i New York på Park Avenue.

Klicka här för flera bilder.

Tack till Cecilia Lif, från handelsenheten vid Sveriges Ambassad i Washington DC som skrivit underlaget för denna blogg!

Under 2020 ser vi fram emot att i ännu större och djupare mening uppmärksamma Nobelpriset i USA och i Washington DC genom det allra första Nobel Prize Summit. Det är ett stort samarbete mellan Nobel stiftelsen, U.S. National Academy of Sciences, Potsdam Institute for Climate Impact Research, och Stockholm Resilience Center/Beijer Institute som ska fokusera på “Our Planet Our Future” mellan den 29 april – 1 maj.

God Jul och Gott Nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.