Nordic Film Music Days i Berlin

kl. av | Taggar: , , , , , , , , ,

Februari är normalt sett den stora filmmånaden i Berlin. Då brukar filmfestivalen Berlinale gå av stapeln. Liksom allt annat det senaste året har den blivit uppskjuten och omgestaltad. Istället för en fantastisk festival med nästa en halv miljon biobesök förra året, kommer det detta år att bli digitala branschdagar i början av mars. Den 9–20 juni blir det sedan en publik sommarspecial av festivalen med ett stort antal filmvisningar.

Bild på byggnad  med fullt med filmfestivalgäster som köar för att komma in till festivalbiografen.
Bild från förra årets Berlinale vid en av huvudbiograferna vid Potsdamer Platz.

För oss på ambassaden i Berlin är det nordiska kultursamarbetet oerhört viktigt. Förutom att de fem nordiska ambassaderna ligger tillsammans och delar det gemensamma kulturhuset Felleshus, arrangerar vi också många evenemang ihop som finansieras av Nordiska ministerrådet. Ett exempel är att Felleshuset de senaste åren under Berlinale varit en hub för en rad nordiska filmevenemang. Bland annat har vi varit värd för Nordic Film Music Days i Felleshuset! I år blir även detta ett digitalt evenemang den 13–18 februari. Fackfolk och intresserande kan under dessa dagar ta del av det senaste från den nordiska filmmusikvärlden.

Logotyp för Nordic Film Music Days med svart text och en gul linje.
Logotyp för Nordic Film Music Days

Programmet innehåller visningar av de nominerade filmerna, samtal, workshops och seminarium. En höjdpunkt under Nordic Film Music Days är den digitala prisutdelningen av HARPA Nordic Film Composers Award.

Från Sverige är Jon Ekstrand nominerad för musiken till Jesper Gansladts film 438 dagar, baserad på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som fängslades i Etiopien. Motiveringen lyder: ”…a brilliant score that efficiently underlines and complements a very strong human drama...” Jon Ekstrand själv säger att hans musik inte är komplext komponerad på ett klassiskt vis. Däremot är den mycket effektiv eftersom den går hand i hand med filmens ljuddesign. Hör honom berätta om sin musik i det här youtube-klippet nedan.

Youtube-video med Jon Ekstrand som är nominerad till HARPA.

De nominerade kompositörerna från de andra nordiska länderna är:

  • Flemming Nordkrog (DK) för musiken till Shine Your Eyes av Matias Mariani
  • Pessi Levanto (FIN) för musiken till Psychosia av Marie Grahtø Sørensen
  • Hugar: Bergur Thorisson & Petur Jonsson (IS) för musiken till The Vasulka Effect av Hrafnhildur Gunnarsdóttir
  • Marcus Paus (NO) för musiken till Torden av Andre Øvredal

Här kan ni lyssna till ett samtal med alla de fem nominerade på engelska:

Nina Katarina Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *