
Gästbloggare: Tåve Uglem, kulturpraktikant vid ambassaden i Washington.
Efter fyra år av förberedelser, studieresor och ett internationellt kulturdiplomatiskt samarbete över atlanten öppnades den 13:e oktober äntligen dörrarna till Phillips Collections nya utställning: NORDIC IMPRESSIONS.
The Phillips Collection är ett välbesökt museum i Washington D.C. med en samling fylld av bland annat både impressionistiska och moderna verk. Med programläggning med fokus på både nationella och internationella perspektiv skapas en plats för dialog kring kontinuitet mellan den äldre och den samtida konstscenen.
Till och med den 13:e januari 2019 finns NORDIC IMPRESSIONS på plats på Phillips och skapar tillsammans med museets samlingar med verk av bland annat Renoir, Rothko och van Gogh en spännande miljö. Utställningen innehåller konst från Åland, Danmark, Färöarna, Finland, Grönland, Island, Norge och Sverige från 1821-2018. Utställningen är resultatet av ett flerårigt nordiskt kulturinitiativ som startade 2014 som ämnar främja konstscenen i norden och är ett samarbete mellan The Phillips Collection och Danmarks, Finlands, Islands, Norges och Sveriges ambassad i Washington, D.C.
NORDIC IMPRESSIONS skapar med sina 53 målningar, installationer, videoverk och foton tillsammans en helhet som återspeglar både variation, nytänkande och banbrytande avantgarde samtidigt som den finner gemensamma nämnare både över tids- och landsgränser. Utställningen reflekterar nationella strömningar och ger liv till en signifikant historisk tidsresa som tar oss inte bara runt i norden utan även betonar hur globala influenser förgyllt den nordiska paletten. NORDIC IMPRESSIONS sträcker sig över 200 år och gör nedslag bland annat i romantiken och utforskar även betydelsen av experimentella och konceptuella konstriktningar. Även Washington Post tog fasta på utställningens diversitet:
Utställningen är ett firande av den konstnärliga mångfalden inom nordisk konst och dialogen mellan idealiserade landskap, melankoliska porträtt och fascinerande videoproduktioner utmanar tillsammans debatten om definitionen av nordisk konst. Återkommande är de teman som har identifierats inom den nordiska konstscenen i århundraden: ljus och mörker, folklore, kvinnors rättigheter och natur. Kompositionen av verken skapar en spännande atmosfär vilket Sveriges Radio lyfte i ”Nordic Impressions – Norden hälsar på i USA” i Kulturnytt i P1:
Det blir intressant med en ung norsk video- och performancekonstnär bredvid en finsk nationalskatt från mitten av 1800-talet.


Innan utställningen tog sig till Washington D.C. så visades under sommaren en del av de mer samtida verken i ”Northern Exposure: Contemporary Nordic Arts Revealed” på Nordic Museum i Seattle.
De svenska konstnärer som ställs ut denna omgång är Nathalie Djurberg, som ofta arbetar med skulptur, rumsliga installationer och videoverk. Även Helmer Osslunds storslagna vildmarksvidder i flammande färger finns representerade i utställningen i dialog med den storslagna naturen och vinterlandskapets vita snö som ständigt är närvarande i Britta Marakatt-Labbas miniatyrvärldar. Marakatt-Labbas verk är ofta formade med nål och tråd och porträtterar scener ur vardagen, likväl som politiska reflektioner och berättelser om samisk kultur och historia. Utställningen rymmer även Nils Dardels döende dandy och Anders Zorns verk som avbildar vattnets och ljusets rörelser och skildrar en syntes mellan naturen och människan. Även verk av Fanny Brate, Öyvind Fahlström, Anneè Olofsson, August Strindberg och Mamma Andersson förgyller utställningen.
Vernissagen på Phillips Collection lockade en stor publik och bjöd på, förutom en rykande färsk utställning, även exklusiva rundvandringar ledda av utställningens kurator Klaus Ottman, tilltugg och Nordic specialty cocktails.
Ett återkommande folkkärt event på Phillips Collection är Phillips After 5, då museet kvällstid håller sina dörrar öppna och bjuder på underhållning kopplat till de aktuella utställningarna. Den 1: a november var temat Nordic Edge och eventet välkomnade hela 800 besökare.


Kvällen bjöd på, förutom en chans att njuta av utställningen, tilltugg från det nordiska köket, bar, underhållning av en isländsk DJ, filmvisningar, Lego workshop och ett Tongue Twister Booth där besökare fick prova att uttala ord på olika nordiska språk, vilket bjöd på många skratt. Svenska ambassaden ställde även ut kreationer tillverkade av återvunna plastflaskor. Detta för att betona vikten av att fortsätta driva hållbarhetsarbetet i norden framåt och markera hur återvinning är en essentiell del av Nordic Edge.
Plastrester i havet är ett stort problem och materialet är inte helt biologiskt nedbrytbart och utgör därav ett allvarligt hot mot världens ekosystem. Denna klänning är gjord av polyester som har tillverkats av 89 återvunna PET-flaskor från en strand i Hainan i Kina.
För att skapa ryggsäcken, Re-Kånken, användes totalt elva återvunna PET-flaskor och förutom den återvunna plasten finns stora miljömässiga fördelar med hur tyget är färgat.
Phillips After 5 i december hade temat Nordic Holidays och utställningen kompletterades med ett jazzband, luciatåg, mat inspirerad från det nordiska köket, filmvisningar, isländska tomtar och färgglada folkdräkter.
Hela 31,598 gäster har besökt NORDIC IMPRESSIONS på Phillips- och över 66.000 besökare kom till Nordic Museum i Seattle dessförinnan. Nästa stop för utställningen blir Scandinavia House i New York, den 24 februari.

Om utställningen: