Nordstjärneorden till Jenni Lomax

kl. av | Taggar: , , ,
Jenni Lomax på svenska residenset
Jenni Lomax på svenska residenset

En av Londons främsta främjare av samtida svensk konst, Jenni Lomax, lämnar i sommar jobbet som chef för Camden Arts Centre, efter 27 år i tjänsten. Camden Arts Centre – som firade 50 år som konsthall förra året – är en nyskapande och innovativ konsthall i norra London, som ofta varit tidig med att presentera konstnärskap som senare uppmärksammas av andra, större institutioner. Inte minst har man varit en ihärdig supporter av kvinnliga konstnärer.

Sedan 2006 har inte mindre än sju svenska konstnärer haft soloutställningar på Camden Arts Cenre, något som måste vara ett rekord för en institution utan uppenbar koppling till Sverige. Hilma af Klint, Karin Mamma Andersson, Johanna Billing, Nathalie Djurberg & Hans Berg, Jockum Nordström, Nina Canell och Karl Holmqvist är alla bland Sveriges mest internationellt mest framgångsrika konstnärer, och de flesta ställer regelbundet ut i Storbritannien. Deras första institutionella soloutställning i London hade de dock utan undantag på Camden Arts Centre – något som sannolikt banat väg för fortsatt verksamhet i en av världens viktigaste, och tuffaste, städer för samtida bildkonst.

Därför kändes det väldigt passande och välförtjänt att Jenni Lomax i juli tilldelades Nordstjärneorden vid en mottagning på svenska ambassadörens residens. Nordstjärneorden är en svensk kunglig orden som delas ut till ”utländska medborgare som har gjort personliga insatser för Sverige eller för svenskt intresse” inom olika områden. I närvaro av kollegor, familj och vänner tog Jenni emot orden av ambassadör Torbjörn Sohlström, som passade på att tacka för gott samarbete mellan ambassaden och Camden Arts Centre under många år.

I september tar Martin Clark över chefskapet på Camden Arts Centre, som alltså får sin första nya chef sedan 1990. Clark kommer senast från jobbet som chef för Bergen Kunsthall i Norge. Vågar man hoppas att banden mellan Camden Arts Centre och den nordiska konstscenen fortsätter att utvecklas?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *