Notre-Dame i Paris ska återuppbyggas lovar Macron, men hur?

kl. av |
Klockorna klämtade åter i morse vid Nôtre-Dame
Nôtre-Dame efter branden

“Notre-Dame ska återuppbyggas på fem år”, lovade president Macron i sitt tal dagen efter den ödesdigra branden i Notre -Dame. Därom tvista de lärde, förstås, i oändliga debatter i Frankrikes alla medier. Det må ta längre tid, men det vittnar om beslutsamheten och redan morgonen efter strömmande donationer in från både officiellt och privat håll från hela världen. Ofattbara 7 miljarder lär ha kommit in på 24 timmar! Och klart är att själva konstruktionen finns kvar, om än försvagad av hettan, liksom det inre kyrkorummet och de ståtliga klocktornen. Flera konstskatter kunde räddas och några av de främsta religiösa symbolerna; en törnekrona och en tunika. Man debatterar lika intensivt om vilken av varianterna av Notre-Dame som ska renoveras, då det tillkommit flera lager i olika tidsåldrar. Likaså undrar man om renoveringen riskerar att sluka alla offentliga medel för övriga kulturhistoriska behov. Där blir självklart de privata donationerna ett välkommet tillägg. Parallellt rasar diskussionen i sociala media ur ett klassperspektiv om de flagranta skillnaderna mellan fattiga och rika, och hur lätt det plötsligt var för miljardärer att ösa in hundratals miljoner på stående fot för att restaurera en byggnad.

IMG_8009

Branden var gigantisk. När den pågick var det svårt att föreställa hur något skulle kunna bli kvar. Mäktigt att se hur mängder av människor samlades kring platsen runtomkring Notre-Dame för att gråta, be och sjunga psalmer eller bara beskåda den fruktansvärda branden där över 400 tappra brandmän kämpade med de 35 meter höga lågorna. Branden startade strax före klockan sju på kvällen, bara en timme efter att alla arbetare som jobbade med reparationerna lämnat. Man vet ännu inte varför, eftersom brandsäkerheten kring det torra ektaket som reparerades var rigorös. Man beskriver det fortfarande som en svårförklarlig olyckshändelse. Vid midnatt hade man lyckats rädda den yttre konstruktionen, de båda världskända tornen står ståtligt kvar och rosettfönstren tycks ha räddats. President Macron ställde in sitt viktiga tal efter “le grand débat” till nationen på kvällen för att genast bege sig till Notre-Dame tillsammans med premiärministern, kulturministern , borgmästaren. Där höll han ett emotionellt tal om Notre-Dame som epicentret av den franska kulturen, den katolska kyrkans symbol, inte minst med den heliga påskveckan i annalkande. Nästa dags rubriker fortsätter i samma ton om Notre-Dame som Frankrikes och Paris hjärta, vår ark och ryggrad, den viktigaste platsen som tillhör alla. “Notre-Drame” är inte en byggnad som brunnit , det är vår historia.

Redan nästa morgon var experter uppe i kranar för att inspektera skadorna
Redan nästa morgon var experter uppe i kranar för att inspektera skadorna- klocktornen och byggnadsställningarna intakta.

Notre-Dame uppfördes mellan 1163 och 1345 och formgavs av Maurice de Sully. Katedralen har klassats som ett världshistoriskt monument av FN.  Det gamla ektaket, där branden startade, var bland det äldsta i Paris, det var det som renoverades och var extremt torrt. Det kallades för “skogen” då varje bjälke var byggt från en enskild ekstam. Det var alltså 800 års historia som riskerade gå  helt upp i rök.  Dess kulturhistoriska betydelse kan inte underskattas, inte heller betydelsen som turistmål. Notre-Dame är Paris mest välbesökta monument med 50 000 besökare per dag året runt! Människor i hela världen, vare sig man besökt Paris eller ej, känner till Notre-Dame. Inte minst har Victor Hugos mest berömda roman, filmatiseringen och senare musikalen, Ringaren i Notre-Dame, bidragit till berättelsen. Efter franska revolutionen stängdes Notre-Dame under några år och blev ett tempel för “Culte de la Raison” – rationalitetens kult, man lagrade vin där och klockorna tystnade. Under århundradena som följde gjordes olika tillägg. Mest känt var när arkitekten Viollet-le-Duc i slutet av 1800-talet, stolt och egenmäktig, skapade en ny version av spiran som inte funnits där sedan medeltiden. Det var den som nu brann upp. Han klädde också om fasaden med en rad figurer och skulpturer.

 

Debatten som flammat upp i eftermälet väcker frågor om i vilken utsträckning man ska renovera och förändra, eller om man till och med borde bevara ruinen. Är det den medeltida katedralen som ska återställas, eller är Notre-Dames hela historia med olika tillägg genom tiderna? Premiärministern Edouard Philippe har redan utlyst en arkitektur-tävling för en ny spira. Bli spännande att följa den utvecklingen. Kanske ett gyllene tillfälle för den här tidens ledare att sätta sin prägel, såsom varje president har gjort tidigare, som med Louvren, Pompidou etc.

Svenska ambassaden har i flera år ordnat Lucia-konserter i Notre-Dame med Adolf Fredriks barnkörer och haft ett nära samarbete. Svenska ambassadören Veronika Wand-Danielsson har nu påbörjat en insamling för att svenskar och svenska institutioner i Frankrike ska kunna stödja återuppbyggandet.

Sympati-hälsningar från världens ledare, inklusive statsminister Stefan Löfvén, väller in och kulturminister Amanda Lind skickade ett personligt brev till franska kulturministern Franck Riester.

Igår kväll vid aftonbönen ringde alla Paris kyrkklockor unisont för Notre-Dame.

En bild från min morgonpromenad för bara några dagar sedan innan branden
En bild från min morgonpromenad för bara några dagar innan branden, när spiran fanns kvar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *