Ny amerikansk läsambassadör utsedd av kongressbiblioteket

kl. av | Taggar: , , , ,

Den 10 februari utsåg US Library of Congress Kate DiCamillo till ny amerikansk ambassadör för ”Young People’s Literature”. Kate, som bor i Minnesota, är den fjärde författaren, som innehar detta tvååriga hedersuppdrag. Bland hennes företrädare återfinns bl.a. ALMA-pristagaren Katherine Paterson.

Kulturrådet Kristina Rennerstedt har just fått sin bok signerad av Kate DiCamillo. I bakgrunden syns Katherine Paterson.
Kulturrådet Kristina Rennerstedt har just fått sin bok signerad av Kate DiCamillo. I bakgrunden syns Katherine Paterson.

I uppdraget som ambassadör ingår att främja och uppmuntra ungas läsande och att skapa uppmärksamhet i hela USA kring den betydelse som litteratur och läsning har för barn och ungas utveckling.

Den amerikanska läsambassadören är, tillsammans med motsvarigheterna i Storbritannien och Irland, en förebild för den svenska motsvarigheten.

Häromdagen samtalade Kate, Katherine Paterson och Jon Scieszka – den första läsambassadören – om barnlitteratur på den välrenommerade bokhandeln Politics&Prose i Washington DC. Lokalen var mer än fullsatt och bestod av till lika delar barn och vuxna.

Under frågestunden pratade Kate DiCamillo om sin passion för böcker, om hur berättelser knyter samman människor och om hur litteratur och läsning hade “räddat hennes liv”. Samtalet var mycket underhållande inte minst beroende på författarnas förmåga att förena allvar med humor. De tre läsambassadörerna framhöll att deras viktigaste uppgift är att kommunicera direkt med barn och unga. Att alla tre hade den förmågan märktes inte minst på jublet från den unga delen av publiken, som för övrigt också var de ivrigaste frågeställarna.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *