Ny grön kulturminister i Tyskland

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

Det kan väl knappast ha undgått någon att det har blivit ett maktskifte i Tyskland. Angela Merkel avgår efter 16 år som förbundskansler och hennes parti CDU förlorade valet. Avgår gör därför även partikamraten Monika Grütters som varit kulturstatsminister sedan 2013.

Foto på förra kulturministern Monika Grütters klädd i svart klänning där hon håller ett dokument med den tyska örnen. Bredvid henne står Angela Merkel i vit kavaj. Merkel gör sin klassiska gest med händerna där hon håller ihop tummar och pekfingrar till en romb.
Monika Grütters och Angela Merkel när Grütters utnämndes till Kulturstaatsministerin 2018. Foto: Bundesregierung/Jesco Denzel

Tyskland är en federation och kulturpolitiken sköts huvudsakligen på delstatsnivå. Grütters har varit Kulturstaatsministerin, d.v.s. kulturminister på förbundsnivå med övergripande ansvar för främjande av kultur och medier, vilket inte är en lika inflytelserik roll som den svenska kulturministerns. Hon har varit direkt underställd kanslern, men inte haft ett eget departement. Många hade nu hoppats att man nu skulle uppgradera kulturpolitiken och skapa ett riktigt kulturdepartement och göra kulturstatsministern till en del av förbundsregeringen. Till exempel har Olaf Zimmermann, som är chef för Deutscher Kulturrat – en politisk obunden samlingsorganisation för alla kultur- och mediepolitiska organisationer – kritiserat att den nya koalitionen avstår från att skapa ett riktigt kulturdepartement.

Socialdemokraterna SPD kommer inom kort att bilda regering ihop med liberalerna (FDP) och Allians 90/De gröna – en så kallad trafikljuskoalition. Socialdemokraten Olaf Scholz blir ny förbundskansler. Zimmermann säger i radiokanalen Deutschlandfunk Kultur att det verkligen är en överraskning att Socialdemokraterna avstår från att tillsätta en kulturminister, trots att de skulle ha kunnat få den ministerposten. Många hade trott att den mycket populäre socialdemokratiske kultursenatorn i Hamburg, Carsten Brosda, skulle blivit ny kulturstatsminister.

Foto på den nya kulturministern mot en grön bakgrund. Hon har en blond kort frisyr, pärlhalsband och en blommönstrad blus på vit botten.
Den nya kulturstatsministern Claudia Roth. Foto: Bündnis 90/Die Grünen Bundestagsfraktion/Stefan Kaminski

Istället går nu ministerposten till De Grönas Claudia Roth. Roth är född 1955 och är en mycket erfaren politiker med gedigen kulturbakgrund. Hon är utbildad inom teatervetenskap och har arbetat som dramaturg på flera teatrar. Dessutom har hon varit manager för det legendariska politiska rockbandet Ton Steine Scherben med den kände sångaren Rio Reiser.

Foto av sex män iklädda ytterkläder. En man har en yxa i handen, en annan ett bordtennisracket instoppad innanför skärpet i sin beige trenchcoat.
Rockbandet Ton Steine Scherben när det begav sig. Foto: Rio Reiser Archiv

Roth var en av två ordföranden för De Gröna 2001–2002 samt 2004–2013. Sedan oktober 2013 är hon vice talman i förbundsdagen. Mellan 1989 och 1998 satt hon i Europaparlamentet. Under den senaste mandatperioden har hon suttit i utskottet för utrikes kultur- och bildningspolitik.

Claudia Roth har rykte om sig att vara en orädd och stridbar politiker. Hon har varit mycket engagerad i områden som mänskliga rättigheter, klimatskydd och internationellt utvecklingssamarbete. Kvinnors och homosexuellas rättigheter har liksom diskriminering varit viktiga frågor för henne. Roth kommer därför att ha ett annat fokus än sin föregångare. För Monika Grütters har finkulturen kommit i första rummet. Exempel är ombyggnationerna av James Simon Galerie, Berlins stadsslott och Humboldt Forum eller reformeringen av Stiftung Preußischer Kulturbesitz, som ansvarar för alla Berlins statliga museum, Berlins statsbibliotek och det preussiska statsarkivet.

Claudia Roth skriver själv på sin Facebooksida att hon har två stora kärlekar: passionen för konst och kultur och passionen för demokrati och att dessa båda kärlekar oskiljaktigt hör ihop. Hon skriver vidare att kulturen är nödvändig för samhället eftersom den är nödvändig för demokratin. Kulturen är kittet som håller ihop samhället. Överallt där demokratin sätts under tryck, där undergrävs allra först friheten för medier, konst, kultur, konstnärer, kulturskapare och journalister. Att stärka mångfalden inom kulturen och bland kulturskaparna innebär att stärka, skydda och försvara vår demokrati. ”Det är en stor ära för mig att få leda och gestalta kulturpolitiken under de kommande åren”, skriver Claudia Roth. ”Vårt koalitionsfördrag är en stark signal för konst och kultur, den brokiga, mångskiftande och motsträviga, den högljudda och tystlåtna, för vår demokratis hjärtslag.”

Den nya trafikljuskoalitionen skriver i koalitionsfördraget att man vill få det svårt coronadrabbade kulturlivet på fötter igen. Olaf Zimmermann från Der Deutsche Kulturrat tycker förstås att det är bra, men är också positivt till att koalitionsfördraget tar upp en ambition att förbättra den sociala situationen för konstnärer. Det är nödvändigt med ett minimiarvode för kulturskapare.

Nina Katarina Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *