Nyårsrim från Stenbockens vändkrets samt litteraturåret 2019 sammanfattat

kl. av | Taggar: , , , , , ,

Söder om Stenbockens Vändkrets sitter en skrivande dame.
Hundarna hennes, de sover, grannarna är på nån strand.
Hon har glömt alla deadlines hon hade, och alla rapporter om land.
I stället njuter hon tystnad och är förfärligt ouppmärksam.

Hon tänker inte på året som gick och inte på det som ska komma.
Hon smuttar stilla gintonic kryddad med fynbos,
minns inte romaner hon läst, ej nödrim hon måst skaka loss.
Alla kontoren i hjärnan är stängda och låsta och tomma.

Men hon önskar ändå alla hon gillar och alla hon arbetat med,
och det med rejält kulturrådsbesked,
alla kollegor och twittrande vänner,
ja faktiskt varenda ruskprick hon känner,
och var uti världen ni än månde vandra,
ett strålande slut på den första dekaden och en glimrande början på andra!

MEN

… här har hon, aka Hedda, ändå sammanställt litteraturåret 2019, som bjöd på ett antal gripande, roliga och magnifika möten, händelser och samtal.

Under 2019 fick ambassaden besök av Per Wästberg, den svenske författare och intellektuelle som var bland de första i Europa att uppmärksamma apartheid, att lära känna sydafrikanska dissidentförfattare och sprida deras texter och som själv skrev, talade om och agerade mot apartheid så tidigt som på 50-talet.

Per kom till oss för att hålla den årliga Nadine Gordimerföreläsningen på WITS Universitet, utöver detta talade han vid ytterligare tre tillfällen inklusive under en kväll på residenset där jag hade förmånen att samtala med honom om hur hans författarskap påverkats av relationen till Sydafrika. Detta inför en stor och blandad publik.

Per Wästberg på residenset

Pers besök var inledningen på vår litterära satsning för året, som fortsatte under det som i Sydafrika kallas National Book Week. Litteratur och läsning uppmärksammas i hela landet och flera litteraturfestivaler äger rum.

I år fick för första gången ett samarbete mellan Litteraturhuset och Hear My Voice stöd av Svenska Institutet och Kulturrådet i syfte att utveckla starkare relationer mellan unga författare i våra länder.

Jenny Högström, Nino Mick och Sofia Gräsberg på vift i Sydafrika.

Genom detta utbyte kom poeten och kritikern Jenny Högström, poeten Nino Mick och verksamhetsledare Sofia Gräsberg till Sydafrika och gjorde ett antal framträdanden ihop med sydafrikanska författare, ledde workshops och samtal vid bland annat South African Book Fair och andra platser.

Den hyllade författaren Elisabeth Åsbrink landade i Kapstaden samtidigt som stora demonstrationer mot mäns våld mot kvinnor utbröt runt om i staden. De var en reaktion på ett brutalt mord och en våldtäkt på en kvinna.

Elisabeths medverkan vid Open Book Festival färgades av detta och hon var bland annat tagen av mötet med författaren och journalisten Sisonke Msimang som skrivit om Winnie Mandela. I Johannesburg samtalade hon med Fred Khumalo och framträdde också på residenset i Pretoria.

Hennes böcker 1947 och Made in Sweden: 25 ideas that created a country har fått lysande mottagande i Sydafrika. Elisabeth är en viktig röst internationellt och i Sverige för yttrandefrihet och demokrati. I sina scensamtal levandegör hon Sveriges relation till dessa begrepp och vår svenska historia i relation till världen.

I slutet av månaden åkte en delegation från Sydafrikas Nationalbibliotek och Kulturdepartement till Göteborg. Under fyra dagar arrangerades möten med förlag, partnerorganisationer och författare – för att sydafrikanerna ska vara så förberedda som möjligt inför att deras land står i fokus på Bokmässan i år. I november tog vi emot Bokmässans programansvarige Oskar Ekström och redaktör Elin Hellström. Läsa gärna Oskars gästblogg om resan.

Sydafrikas närvaro på Bokmässan kommer att prägla mycket av mitt arbete vid ambassaden under 2020. Fortsatta satsningar på barns rätt till språk och kultur, litteratursamarbeten och -residens, journalisters säkerhet och Sveriges historiska relation till Sydafrika och stöd i kampen för demokrati kommer att genomsyra samarbeten före, under och efter Bokmässan.

Läsare av denna blogg som är intresserade av att arrangera samtal med en organisation på Bokmässan, tänk gärna på att Sydafrika är fokusland.

Här kommer förslag på några aktuella författare och journalister för den som vill börja läsa in sig inför höstens Bokmässa:

Fred Khumalo

Sisonke Msimang

Ivan Vladislavic

Mandla Langa

Koleka Putuma

Jonny Steinberg

Redi Tlhabi

Antije Krogh

Charl-Pierre Naudé

Här är en ofullständig lista på ett antal i huvudsak svenskbaserade författare, journalister och kulturpersonligheter som nyligen varit i Sydafrika i samarbete med ambassaden, som skrivit om Sydafrika eller har en stark relation till och kunskap om Sydafrika –  lägg gärna till fler namn i kommentarsfältet!

Tor Sellström, författare

Elisabeth Åsbrink, författare

Athena Farrokhzad, poet

Andreas Karlsson, författare

Marika Griehsel, journalist

Pierre Schori, tidigare Kabinettssekreterare

Erik Esbjörnsson, korrespondent, DN, författare

Görrel Espelund, journalist

Anna Koblanck, journalist

Olivia Bergdahl, poet

Malin Persson Giolito, författare

Nino Mick, poet

Jenny Högström, kritiker, poet

Sofia Gräsberg, verksamhetsledare, Litteraturhuset

Maria Lewenhaupt, Kulturrådet

Elisabeth Millqvist och Mattias Givell, verksamhetsledare, curators, Wanås Konst

Teddy Goitom, producent

Jyoti Mistry, regissör och professor, innehar Ruben Östlunds professur vid Valand

Ashleigh Harris, litteraturforskare, Uppsala Universitet

Stacey Sacks, skådespelare, doktorand vid Stockholm UniArts

Suzanne Osten, regissör

Jonas Bonnier, författare

Per Wästberg, författare

Elisabeth Hjorth, författare

Nina Sandström, kostymdesigner

Nick Mulgrew, förläggare från Sydafrika – baserad i Edinburgh just nu

Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, konstnärliga ledare, Unga Klara

Kristina Hagström-Ståhl, regissör

Fataneh Farahani, forskare, SU

One response to “Nyårsrim från Stenbockens vändkrets samt litteraturåret 2019 sammanfattat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.