Nytt europeiskt Bauhaus vill ha dina inspel

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

Nu kan man börja skönja stommen för det initiativ om ett nytt europeiskt Bauhaus som presenterades av kommissionsordförande Ursula von der Leyen i september. Och det finns stora möjligheter att bidra.

Tecknad bild av hus, träd och människor där man uppmanas att dela sina berättelser och idéer.
© Europeiska unionen

I höstas skrev jag ett inlägg om att Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen överraskat många med att under sitt årliga tal inför Europaparlamentet presentera idén om ett nytt europeiskt Bauhaus. Det ledde, då det begav sig, till långt fler frågetecken än svar, men nu i början av 2021 börjar skissen – och möjligheterna att bidra – bli tydligare.

Den 18 januari höll kommissionen en lansering av det man kallar ”designfasen” av initiativet. Ursula von der Leyen själv inledde med att betona att ett nytt europeiskt Bauhaus handlar om att undersöka hur vi kan leva bättre tillsammans efter pandemin, där hållbarhet möter stil. Konceptet presenterades närmare av de två kommissionärer som utsetts till huvudansvariga för satsningen, Mariya Gabriel (ansvarig för bl.a. kultur och forskning) och, kanske lite mer förvånande, Elisa Ferreira (ansvarig för sammanhållning och reformer). Den senares medverkan kan möjligen tolkas som att kommissionen ser det som avgörande att det inte blir ett snävt projekt som stannar i huvudstäder och elfenbenstorn, utan att alla ska ha chansen att vara med, oavsett medel och adress.

Regeringens proposition Politik för gestaltad livsmiljö.
Det finns länkar mellan satsningen och den svenska politiken för gestaltad livsmiljö.

Kommissionärerna hänvisade intresserade till den informativa hemsidan för projektet. Där står att finna att man, i denna första fas, söker alla typer av inspel och så småningom kommer gå ut med utlysningar för pilotprojekt. Även priser kommer att ingå i initiativet.  

Redan nu finns möjligheten att ansöka om att bli partner till initiativet eller att dela med sig av exempel, idéer, utmaningar och behov till kommissionen. Att döma av frågorna under lanseringens presskonferens finns det många tankar och problematiseringar kring kopplingen till det ursprungliga Bauhaus, men detta är framför allt en chans att se framåt och förhoppningsvis finns det många svenska aktörer som vill bidra till att detta blir något stort och nytt!

Med ett så pass öppet tillvägagångssätt, i och med användandet av desingprocessen i politikutvecklingen, ska det bli spännande att se vad detta landar i konkret så småningom. För utmaningarna är högst konkreta. Detta är en del av kommissionens satsning på en europeisk grön giv, som stakar ut EU:s väg mot att bli klimatneutralt till 2050. Och ett steg i det är, som kommissionen parafraserar de bevingade gestaltningsorden, att låta form följa planet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *