Nytt läsrekord i Svenska institutets trädgård när en 70-åring och en 100-åring lockade mest

kl. av | Taggar: , , , ,

Foto: Miranda Gunnarsson Foto: Miranda Gunnarsson
Över 25 000 parisare och gästande turister tog i sommar tillfället i akt att slå sig ner i gröngräset för läsning och fika i Svenska institutets sommaröppna trädgårdsrum. För tredje året i rad öppnade vi upp vår trädgård när institutet i övrigt har semesterstängt och lockade med läsning, solstolar och sommarkiosk. I år hade vi även utökat med högläsning för de minsta och många barnböcker kopplat till den läsfrämjande satsningen i Paris; ”La grande fête du livre pour la jeunesse”.

Fransmännen är onekligen nyfikna på svensk litteratur, inte minst svenska deckare och barnbokslitteratur. Men även faktaböcker om svensk inredning och design och romaner som till exempel poeten och författaren Johannes Anyurus uppmärksammade En storm kom från Paradiset (”Du Paradis souffle une tempête”) har haft många läsare i sommar.

Allra flest läsare lockade emellertid den i Frankrike omåttligt populära Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson, som var den mest lånade boken förra sommaren. Men i år fick hundraåringen se sig slagen av Astrid Lindgrens jubilerande ”sjuttioåring” Pippi Långstrump med ”Connais-tu Fifi Brindacier?” – Känner du Pippi Långstrump?

Utan tvekan tillhör den svenska litteraturen de konstområden som konsumeras flitigast av fransmännen och med flera svenskorienterade franska förlag, till exempel Actes Sud, olika översättarseminarier och läsfrämjande insatser som vår egen programverksamhet på Svenska institutet är framtiden ljus för svensk litteratur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.